Múzeumok éjszakája - A királyőrző apátság
Helyszín Tihany, I. András tér 1
Időpont
2021 nyarán különleges, egy történelmi korszakban csak egyszer látható élmény várja a Múzeumok Éjszakája résztvevőit: a Királykripta (altemplom) tavasszal régészeti feltárásra kerül, a nyári szezonban pedig már a „kiásott” kőszikla-alapzat és I. András király sziklába vájt eredeti sírja fölött sétálhatnak el egy „acéljárdán”.

A barokk templomban zeneileg is visszamehetünk a XI. századba: győri bencés diákok páratlan latin gregorián énekeket adnak elő. Szakértő ismerteti a monostor alapításának korát, I. András király életét, a korabeli királyi temetkezéseket. Virtuálisvalóság-szemüveg segítségével vissza is idézik az egykor különlegesen és gazdagon kifestett kriptát.
Ezután szakvezetéssel bejárás a „Lélek a vizek felett – múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban” című új, látványos, interaktív kiállítást.
A magyar királyság történetének kezdete és vége Tihanyban kapcsolódik össze: 100 esztendeje, 1921 októberében, IV. Károly utolsó magyar király (1916-1918) száműzetése előtt itt töltötte utolsó magyarországi napjait. Ebből a korból való néhány tárgyat is bemutatnak ezen az éjjelen.

Jegyek kaphatóak lesznek a Porta Pacis Látogatóközpontban.
Részvételi díj: 2900 Ft/fő,
diákoknak és nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak: 1900 Ft/fő.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva