Thurzó Katalin/magyarnemzet.hu | 2021.05.06. 10:00
"El lehet kezdeni az életünknek azon szakaszát, amelyre még emlékszünk és szerettük"
Azt szeretnénk elérni, hogy az elsők között indulhasson újra a magyarországi turizmus – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

– Úton vagyunk a normális élet felé, mert európai viszonylatban az oltások kétszeres sebességgel zajlanak, a lakosság növekvő arányban veszi fel a vakcinákat, és a felméréseink is azt mutatják, hogy az élet utat tör magának, az emberek 64 százaléka utazni akar.

Olyan lesz az idei év – különösen az ősz, amikor már nagy számban várunk külföldi turistákat az országba –, mint a pezsgőből kiugró dugó, és 2022-re elérhetjük a 2019-es év eredményeit az ágazatban.

Azt szeretnénk elérni, hogy az elsők között indulhasson újra a magyarországi turizmus. Továbbra is nagyon fontos a biztonság fenntartása, de a kilátások nagyon jók, a szakmán belül is egyre több ember be van már oltva. Nagyon bízom abban, hogy az ágazat gyorsan fog regenerálódni, illetve hogy a nyáron újra rekordot fog dönteni a belföld, és abban is, hogy nemsokára újra nagy számban fogunk külföldi turistákat látni Magyarországon – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Felmérték a vendéglátóipari dolgozók között az oltás iránt érdeklődők számát

Az oltás iránt érdeklődők száma növekszik. Van olyan étterem, ahol százszázalékos a hajlandóság a munkavállalók körében.

– Azt szeretné elérni a kormány, hogy azokat az oltási igazolvánnyal rendelkező, külföldi turistákat tudjuk fogadni először, akiknek az országában elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Szijjártó Péter külügyminiszter hetek óta tárgyal, meg is vannak az első megállapodások. Jó eséllyel már a nyáron is, de ősztől nagy számban fognak érkezni a külföldi vendégek – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Tudj meg minden fontos és érdekes vagy épp hasznos információt a balatoni turizmusról.

Fotó: MTÜ

 

– Azt tanácsolom mindenkinek, hogy regisztráljon, mert napokon-heteken belül megkaphatja a vakcinát. Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy aki regisztrál, oltást is kap – emelte ki Guller Zoltán.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy 27 nyelvre lefordítva a jogszabályi, működési környezet változásairól jelentettek meg kézikönyvet a vállalkozások újraindulásának támogatására, amely segít, hogy megértsék, pontosan mi történik a szektorban, hogyan zajlik az újraindulás.

Újranyithat a hazai turizmus

– Igyekeztünk olyan jogszabályokat alkotni, amelyekkel együtt lehet élni. Fontos szakaszhoz érkeztünk a négymillió beoltott elérésével: a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük lévő 18 év alattiak számára gyakorlatilag megnyílt Magyarország. Újranyitottak a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek belső terei, turisztikai attrakciók, a mozik és színházak. El lehet kezdeni az életünknek azon szakaszát, amelyre még emlékszünk és szerettük. A védettségi igazolványra azok jogosultak, akik már túl vannak az első oltáson. A teraszok nyitásával megkezdődött az újraindulás, a kormány rendelkezései szerint oda bárki beülhet, fogyaszthat védettségi igazolvány nélkül is.

A szolgáltatóknak minden esetben ellenőrizniük kell a belépési jogosultságot jelentő okmányok meglétét a vendégeknél
Fotó: magyarnemzet.hu

 

– Az igazi kérdés a zárt térbe való belépés, amelyre most nyílt lehetőség: itt minden esetben védettségi igazolvány, illetve maszkhasználat szükséges.

Maszk nélkül az étterem belső tereiben, a szállodákban, mozikban az igazolvánnyal rendelkezők tartózkodhatnak, ha enélkül valakinek a teraszról rendeznie kell a számlát vagy használná a mellékhelyiséget, akkor bentre maszkot kell húznia.

Az utolsó előtti lépcsőfokon járunk

A szabad életünkhöz képest ezek a szabályok valamelyest kényelmetlenebbek, de az utolsó előtti lépcsőfokon járunk, nem sok van már hátra. A kulcs, amellyel most meg kell tanulnunk együtt élni, a védettségi igazolvány, ezzel lehet igénybe venni a szolgáltatásokat. A szolgáltatónak minden esetben el kell kérnie a vendég védettségi és személyi igazolványát. Ha nincs ilyen, vagy nincs egymás mellett mindkét okmány, akkor a vendéget sajnos el kell küldeni, nem szabad beengedni sem a szállodába, sem az étterembe, sem a moziba, sem a színházba, sem az állatkertbe. A szigorú feltételekre azért van szükség, hogy betartsuk a szabályokat – fogalmazott az MTÜ vezetője.

Kétféle eset van, amikor két személy lehet felelős azért, ha valaki igazolvány nélkül belép a belső helyiségekbe. Egyik esetben a szolgáltatót a rendőrség pénzbírsággal tudja sújtani, extrém esetben a működést is felfüggeszthetik egy évre, ha nem jár el az előírás szerint és nem kéri el a védettségi igazolványt.

A másik esetben, ha egy vendég a felszólítás ellenére nem mutatja be az igazolványát, vagy anélkül akar bemenni, a személyzetnek rendőrt kell hívnia, aki majd felelősségre vonja az illetőt a szabálysértésért. Ilyenkor a szolgáltatót felelősség nem terheli.

Az oltásokkal megnyílik az út a hónapok óta nélkülözött szállodai kikapcsolódás lehetőségei felé
Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

Fontos tisztázni a kijárási korlátozás változásai kapcsán, hogy meddig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, mert az első napokban voltak ebből félreértések.

Nem mindegy, meddig lehet kikérni a számlát

– A kijárási korlátozás minden nap éjféltől lép életbe, a vendéglátóhelyeket, éttermeket pedig 23 óráig el kell hagyni. Célszerű ezelőtt fél órával kikérni az utolsó kört, aztán felkészülni arra, hogy este 11 után vendég már nem tartózkodhat az üzletben – zárta az ismertetőt a vezérigazgató.

Fotó: Kurucz Árpád/magyarnemzet.hu

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Nyitókép: Keszthely, terasznyitás, 2021
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva