Mészáros Annarózsa | 2021.04.23. 06:00
Eladod a nyaralót? Így fotózd, hogy rögtön jó vevőt találj!
A tavasz egyik jellemzője, hogy vágynak az emberek valami frissre, valami újra! Ráadásul a nyár is közeleg, s ilyenkor megszülethet a vágy: kell egy nyaraló vagy egy kis kuckó a Balaton partján! Ha te pedig éppen költöznél, nagyobbra vagy kisebbre cserélnéd az ingatlanodat itt az idő, hogy cselekedj és feladj egy hirdetést!

Vitathatatlan tény, hogy ha el szeretnéd adni a lakásod, nyaralód, házad vagy épp bármidet, fotókra van szükséged. De nem akármilyen fotókra, hanem jó fotókra!

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy azok a hirdetések, amelyekben nem szerepel fénykép, sokkal kevesebb eléréssel rendelkeznek, mint fotós társaik.

Ha eladásra kínálod az ingatlanodat, akkor legjobb arcát szeretnéd megmutatni, hogy felkeltse az érdeklődést, vonzóvá tegye azt a potenciális vevők számára. Most ebben segítünk neked néhány tippel, hogyan készíts olyan fotókat, amellyel partiképes lesz az eladósorba került otthonod.

Mutasd meg az otthonod legjobb formáját!

 

Rend a lelke mindennek!

 1. Pakolj el mindent, ami fölösleges! Törekedj egy szinte bemutatótermi állapotra: papírok, ruhák, vasalni való, kacatok, mosatlan edény, ételek, kidőlt müzlis doboz, játékok stb. ne látszódjanak!
 2. Nem kell teljes sterilitásra törekedni, tehát a polcról ne tüntesd el a könyveket, de a túl személyes tárgyak jobb, ha nem szerepelnek most.
 3. Ember, háziállat jobb, ha nem mutatkozik a képeken – az ingatlanodat szeretnéd áruba bocsátani, nem őket 🙂
 4. Egy alapos takarítás, ablakpucolás, pókhálótlanítás és porszívózás nagyon is aktuális a képek elkészítése előtt! Kikapcsolt állapotban legyen a tv és a számítógép monitorja is. Tablet, telefon ne látszódjon!
 5. A fürdőszoba, konyha csaptelepei, konyhapult, mosdó, kád/zuhanyzó mindenképpen csillogjanak! Ne hagyd elöl a tusfürdők tömkelegét, jelzés értékkel tégy ki egy szappant vagy potpurri-t, szépen hajtogatott törölközőt. Ha wc-t is szeretnéd megmutatni, akkor tüntesd el a wc kefét, pumpát, a papír széleit pedig hajtogasd be!

 

Csillogjon a csap, legyen tiszta minden

 

Tégy az asztalra egy tál gyümölcsöt vagy egy gőzölgő csésze kávét, ha van terasz, az asztalra helyezz egy könyvet, virágot. Ezekkel a kis gesztusokkal azt sugallod, hogy ez egy meleg fészek, otthonosan tudja magát érezni, aki a képekre kattint.

Rázd fel a párnákat, igazítsd meg az ágytakarót, a függönyöket, helyezd el sikkesen a sötétítő függönyt, simítsd ki a terítőt. Egy-két stílusos kiegészítővel dobd fel az adott területet: egy gyertya az asztalon, egy kis szobor a komódon.

Kávé, virág, függöny és otthon érezheti magát a virtuális látogató

 

Fényt mindenhova!

 • Legideálisabb, ha nappal készíted a fotókat, de az ablakon beáradó tűző napot kerüld.
 • Kapcsolj fel minden villanyt, helyezz el hangulatvilágítást is, főként az olyan területekre, amelyek egyébként sötétben maradnának. Így tudod optikailag növelni a teret és barátságosabbá tenni egy olyan helységet (vagy épp egy sötét lakást), ami egyébként fényszegény.
 • Ne fénnyel szembe fotózz, mert az egyéb területek túl sötétek lesznek!
 • Vakuval óvatosan bánj, mert ha nem megfelelően használod, akkor csak a bútorok elnyújtott árnyékai fognak dominálni, esetleg nagy fény foltok jelennek meg egy fényesebb felületen.

Legyen mindenhol fény!

 

A kis hangulatvilágítás feldobja a látványt!

 

Keresd a legjobb részt!

Ha rend is van, fény is van, akkor jöhet maga a fotózás!

 1. Járd körbe a szobát és keresd meg azt a pontot, ahonnan jól belátható a terep, a legtöbbet tudod mutatni a térből.
 2. Mivel a lakásodat szeretnéd megmutatni, nem a szekrénysort, így törekedj arra, hogy ne bútorbemutató legyen a hirdetésben szereplő képeken! Így például az előszoba beépített szekrényét ne örökítsd meg külön.
 3. Egy hirdetésben nem fontosak a részletek, tehát a kilincset, az éjjeliszekrény gombját ne fotózd le, aprólékos fotók sem szükségesek a csempe barázdáiról.
 4. Ha van rá lehetőséged egyszerre több szobát mutass, ezzel jól érzékelheted a lakás elrendezését.
 5. A tükrök is a segítségedre lehetnek, hiszen egyszerre több felületet tudsz megmutatni.

Érdemes a szoba legtávolabbi pontjában elhelyezkedned és sarkból, sarok felé fotózni. De mindig több szögből készíts képeket, s majd a válogatásnál ki tudod választani a legjobban sikerültet.

Mutass nagy tereket!

 

A tükrök segítségedre lehetnek, hogy optikailag nagyobbnak tűnjön a tér és több felületet is megmutathatsz egy képben

 

A technika ördöge

Törekedj széles perspektívára, de a panoráma fotót és a halszem optikát azért mellőzd!

A legjobb, ha fekvő képeket készítesz, nagy látószögben.

 • Ha fényképezőgéppel készíted a fotókat, akkor 10-22mm, 10-18mm-es optika javasolt. De a legtöbb mobiltelefon beállításai között is szerepel már nagy látószögű opció.
 • A legnagyobb felbontásra állítsd a gépedet/telefonodat! Ne legyenek pixeles, icipici képek!
 • Ha van rá módod, akkor használj állványt, hogy az életlenséget, elmosódottságot elkerüld!

Általában JPG fájlokat kell feltölteni a hirdetési oldalakon, minimum 200 kB nagyságban és 640×480 px felbontásban. Ez a minimum, így ha jól látható, élvezhető képeket szeretnél, ettől jóval nagyobb beállításra törekedj.

Az automata dátumozást és a képek feliratozását feltétlenül kapcsold ki!

Az utólagos korrekciók megengedettek, de ne rugaszkodj el a valóságtól, mert csalódás lesz a vége az érdeklődő részéről, ha például túltolod a falak színeit vagy nagyon kivilágosítod az egyébként koromsötét kamrát.

Lépj ki a megszokott sémából: ne szemmagasságból fotózz! A mell vagy a csípő magasság az, amiből jól megmutatható egy tér elrendezése.

Figyelj arra, hogy az egyenesek valóban egyenesek legyenek, a párhuzamos vonalak katonásan álljanak! Ha kicsi a helyiség, akkor fentről lefelé fotózz, hiszen abból a perspektívából jobb beláthatóságot tudsz mutatni.

Magas pontról fotózva átfogóbb képet tudsz mutatni!

Egy kis helyiség is jól fotózható ha elrugaszkodsz a szemmagasságtól!

 

Ami jobb, ha kimarad

Egy beázás nyoma, repedt csempe, falfestés hibái, lógó konnektor, kopás – nem szerencsés mutogatni, élőben úgyis látszódni fog! De a legjobb, ha megcsináltatod még a hirdetés előtt.

Ha lakást hirdetsz, a bejárati ajtót soha ne mutasd a képeken! Ahogyan nagy értékű tárgyak, műtárgyak, festmények, műszaki cikkek, ékszerek se szerepeljenek!

Ne adj ötleteket az esetleges rablóknak, hogy tálcán kínálod az értékeidet.

Letisztult otthon

 

Amit érdemes kiemelni

 1. Egy-két képben mutasd meg a környéket, s ha a teraszról vagy az egyik ablakból fantasztikus a kilátás!
 2. Ha vannak a lakásnak extrái, akkor semmiképpen ne hagyd ki, például: jakuzzi, szauna, cserépkályha, kandalló vagy egy olyan egyedi megoldás, ami igazán nagy durranás lehet!
 3. A fotóid mellé mindenképpen mellékelj alaprajzot, fontos, hogy átlátható legyen mi merre található és mekkora.
 4. 3-4 soros bemutató szövegnél többre ne törekedj, mert a felmérések azt mutatják, hogy a kisregényeket senki nem olvassa el egy hirdetés mellékleteként.

Mutasd meg, ha jó a kilátás!

 

Fotók: Mészáros Annarózsa
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva