Kremlicza Levente/csupasport.hu | 2021.03.10. 06:00
Élelmiszertudományi szakember a fogyásról - Karantén után bikinitest nyárra? #9
Év elején különösen népszerűek a különböző fogyókúrák, diéták. A módszerek között nehéz eligazodni, ebben segít dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Karának docense, sportélelmiszer-fejlesztő. Elöljáróban annyit, hogy nem a gyorsaság számít!

Dr. Gyimes Ernő igazán hitelesen tudja elmondani, hogy a tél távozásával miként érdemes belevágni a fogyókúrába, illetve tudatosabban táplálkozni. A Szegedi Tudományegyetem docense maga is aktív sportoló, s a sportélelmiszer-fejlesztés terén is elismert szakember. Véleménye szerint

a hatékony és egészséges testtömegcsökkentés a matematikával kezdődik, vagyis hogy mennyi idő alatt szedtük fel az adott felesleget.

Ha évek alatt gyűlt össze a nem kívánt zsírtömeg, irreális azt várni, hogy napok, hetek alatt eltűnik. Vannak olyan diéták, amelyekkel nagyon gyorsan, drasztikusan lehet fogyni, de ezek sohasem egészségesek, rövid vagy hosszabb távon mindenképp károsak.

Az egészséges fogyás alapja a fokozatosság

Természetesen nem minden diéta ilyen. Az egészséges fogyás alapja a fokozatosság, miközben folyamatosan egy kalóriadeficites állapotot hozunk létre, azaz több energiát használunk el, mint amennyit beviszünk. Ezt két módon tudjuk megtenni. Az egyik, hogy kevesebbet eszünk, a másik, hogy többet mozgunk, ugyanakkor fontos a két módszert együtt használni, ha lehetséges, akkor hiteles szakember segítségével.

Vajon a különböző étrendkiegészítők mennyire hatásosak a testtömegcsökkentésben?

– Vannak olyan anyagok, készítmények, amelyek igazoltan hatásosak, segítik a fogyást, de sok olyan is, amely bizonyítottan nem fejt ki valós hatást, illetve amelyeknél nincs egyértelműen megcáfolva vagy igazolva az effektivitás. A hatékony készítmények általában úgy működnek, hogy fokozzák a zsíranyagcserét vagy általában az anyagcserét, ilyenek például a citrus bioflavonoidok vagy a koffein, de természetesen ezek sem csodaszerek. Vannak olyan anyagok is, amelyek segítenek a zsírbontásban fontos szerepet játszó úgynevezett barna zsírsejtek termelésében – mondja dr. Gyimesi Ernő.

Dr. Gyimes Ernő nemcsak beszél a fogyáshoz szükséges mozgás áldásairól, maga is rendszeresen sportol
Fotó: csupasport.hu

Az emberek hatékonyan, de egészségesen akarnak fogyni – hogyan lehetséges ez egyszerre?

Dr. Gyimes Ernő szerint fontos, bármilyen diétát, módszert kezd el valaki, mindenképpen nézzen utána alaposan, bármennyire is hiteles az, aki ajánlja. Vélekedése szerint a diétának fenntarthatónak kell lennie, hosszú távon kell működnie, a drasztikus fogyókúrákat csak orvosi felügyelet mellett ajánlott végezni, és csak rövid ideig, mert a túl szélsőséges diéta helyrehozhatatlan következményekkel járhat. Az alkalmi böjtöket, fogyókúrákat is lehet jól használni, ha megfelelően elő vannak készítve, de azok se legyenek drasztikusak.

A méregtelenítő kúrák népszerűek, de vajon eredményesek is?

– Alapvetően a szervezetnek jól működő méregtelenítő rendszere van, és ha egészségesek vagyunk, ez tökéletesen ellátja a feladatát. Magát a méregtelenítő kifejezést általában marketingcélból használják, ami jelentheti, hogy az adott készítmény kis mértékben segíti a máj és a vese működését. De gyakran nem erről van szó, hanem a tudománytól elrugaszkodott módon egyfajta gyors fogyást segítő szerként reklámozzák, és ezeknek általában nincs valós hatásuk a zsírégetésre, illetve a testösszetétel javítására – mondta a csupasport.hu-nak dr. Gyimes Ernő.

Még több motiváló történetet olvasnál? Itt megtalálod.

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva