2018.12.02. 15:00
Életet ment a fényvisszaverő mellény
A késő őszi és téli hónapok sajátossága, hogy rövidebbek a nappalok és hosszabbak a sötét időszakok. A láthatósági mellény használata életet menthet.

Ilyenkor a láthatóság, az észlelhetőség fokozása az egyik legfontosabb megelőző intézkedés, amit egy gyalogos a saját élete, testi épsége, egészsége védelmének érdekében megtehet.

Ennek legegyszerűbb eszköze a pár száz forintért beszerezhető, és helyet alig foglaló fényvisszaverő mellény a gyalogosok és kerékpárosok számára. A fényvisszaverő mellény viselése meghatározott esetekben kötelező is. A KRESZ értelmében a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak – kivéve a csoportban való közlekedést –, illetve a kerékpár hajtójának éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselnie.

Ezek a ruházatok többszörösére – kivilágítatlan úton, sötét környezetben akár 5-10-szeresére is – növelhetik a gyalogos észlelhetőségét, amikor a fényvisszaverő csík a jármű fényszórójának csóvájába kerül. A fényvisszaverő mellények vagy más fényvisszaverő holmi viselése akkor is ajánlott, ha arra épp a jogszabály nem kötelez.

(Nyitókép: Pixabay)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva