2019.04.21. 11:00
Életmentő applikáció – hajósoknak, horgászoknak különösen ajánlott
Vitorlázás, strandolás, horgászás, vagy éppen túrázás közben is érhet minket baleset, rosszullét amikor a mentők segítségét kell kérnünk. Gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Alapítvány új applikációja.

Az applikációba előre fel lehet vinni a legfontosabb egészségügyi tudnivalókat, így a mentésirányító a riasztással egyidejűleg azonnal látja például a bajbajutott korát, nemét, gyógyszerérzékenységeit és minden egyéb olyan adatát, melyet a felhasználó fontosnak tartott megadni.

MTI/Bruzák Noémi

A kivételesen pontos helymeghatározás a mentőautó kiérkezését segíti. Még azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ez különösen akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni.

Elérhető lesz Android és iOS rendszerre is, s közvetlenül az alkalmazásból is lehet majd segélyhívást indítani
Az előre feltöltött egészségügyi adatokat a diszpécser egyébként gyakran csak hosszas beszélgetés során tudna meg: vészhelyzetben ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek.

Az app POI adatbázisában megtalálhatók a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, ügyeletek elérhetőségei is. Tartalmaz továbbá egy elsősegélynyújtó kisokost arra az esetre, ha nekünk kell segítséget adnunk. Fontos továbbá, hogy az ikonos megoldásnak köszönhetően az alkalmazást az is tudja használni, aki nem tud beszélni vagy nem érti a nyelvet.

Az ÉletMentő applikáció már három országban – Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában – sikeresen működik a helyi Vodafone Alapítványok munkájának köszönhetően, ahol eddig több mint egymillióan töltötték le az alkalmazást, és nagyságrendileg 30 ezer riasztás érkezett ezen keresztül.

Az alkalmazást a Medical Information Technologies fejleszti, és a hazai változat fejlesztése során felhasználják e három ország tapasztalatait, de kifejezett cél, hogy teljesen a hazai igényeknek megfelelő tartalom jöhessen létre.

Borítókép: OMSZ/Vodafone
Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva