Krausz Andrea | 2022.01.01. 09:00
Elképesztő helyzet a Balatonnál – ezért nem dőlt meg ott a melegrekord
101 éves melegrekord dőlt meg Magyarországon szilveszter napján. Volt, ahol 18 fokos csúcsértéket mértek, de szinte mindenhol magas értékeket regisztráltak. Kivéve a Balaton partján.

Szokatlanul enyhe levegő áramlott az ország legnagyobb része fölé 2021. december 31-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a Fertőrákoson mért 18 fokkal megdőlt az országos napi melegrekord. A korábbi csúcs 16,5 fok volt Sopronban, amit 1920-ban jegyeztek fel.

A Balaton partján azonban nem volt ilyen meleg. Bár Keszthelyen délben 10 fokot mértek, a déli parton alig érte el a 9 fokot a napi maximum.

Az ország többi részéhez képest hűvös volt Siófokon december 31-én
Fotó: Krausz Andrea

Ilyenkor egyébként a tó vizének hűtőhatása érvényesül a parton. Olyan, mint egy nagy hűtőszekrény. Pénteken 2,6 és 2,8 fok körül alakult a víz hőmérséklete.

Mészáros Annarózsa, a likeBalaton.hu fotósa szilveszterkor egyébként érdekes ködtakarót örökített meg, melyből szigetként emelkedik ki a Szigligeti vár. A talajon megérkező enyhe levegő a Balaton vize fölött található hidegebb levegő fölé siklik, ami elősegíti a köd képződését.

A ködből kiemelkedő Szigliget volt a szilveszteri nap egyik látványossága
Fotó: Mészáros Annarózsa

Újév napján többfelé lesz erős, néhol viharos az ÉNy-i szél. 9 és 14 fok között valószínű a csúcsérték.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva