likeBalaton.hu | 2022.04.16. 13:00
Elképsztő nyarat jósol Dávid Mihály időjárás-előrejelzése
Idén sem mindegy, mikor megyünk nyaralni! Ha rossz időszakot fogunk ki, elmoshatja terveinket az eső.

A Covid-járvány és a szomszédban dúló háború miatt körültekintően kell megtervezni az idei nyaralást, pihenést. Sokan rendelkeznek Széchenyi Pihenőkártyával, nekik érdemes belföldi helyszínt választani. Mi ajánljuk a Balatont.

Ki Dávid Mihály?

Dávid Mihály nyíregyházi mérnökember 1974-ben tette közzé először tömegvonzásalapú, az úgynevezett „légdagály” jelenségét alapul vevő időjárási számításait. Minden évben kidolgozta időjárás-előrejelzését, ami a tapasztalatok szerint– legalábbis tendenciáját tekintve – megbízhatónak bizonyult, annak ellenére, hogy a meteorológia legfeljebb két hétre előre vállalkozik az időjárás előre jelzésére.
Az idei évre vonatkozó, 50. naptár volt az utolsó. Ugyanis Dávid Mihály februárban elhunyt.
A magánmeteorológus becslése szerint prognózisa évente 200 ezer emberhez jutott el.

A Dávid-naptárból arra következtethetünk, hogy kellemes, meleg nyárra számíthatunk.

Nézzük a részleteket!

Május

A május még nem ígérkezik nyáriasnak, a levegő napközben inkább csak 20 fokig melegszik fel, sőt május közepén lehűlést jelez a naptár. Már nem várható fagy, de május 15. körül hidegek lesznek az éjszakák. Mondják, a májusi eső aranyat ér és a naptár szerint lesz is ebben részünk, leginkább a hónap közepén.

Június

A Dávid-naptár szerint június első felében melegszik az idő, tizedike körül nyáriasra fordul, a nappali legmagasabb hőmérséklet elérheti a 30 fokot. Ezt azonban némi lehűlés követi, hogy aztán 20. után beköszöntsön az igazi nyár. Éjszakánként sem megy már 10 fok alá a levegő hőmérséklete, de a hónap második felében még hűvös éjszakák várhatók.

Július

Idén ez lesz a kánikula hónapja, 15. után jóval 30 fok fölötti hőmérsékletekkel. A hónap végén éjszakára sem enyhül a levegő, 20 fok fölött marad a napi minimum-hőmérséklet. Csapadék inkább csak a hónap utolsó napjaiban várható, bár zápor, zivatar gyakrabban előfordulhat. Nyaralásra ez a legalkalmasabb hónap belföldön.

Augusztus

A hónap első felében még érződni fog a júliusi kánikula folytatása, fokozatosan lesz egyre alacsonyabb a legmagasabb napi hőmérséklet, vissza-visszaugrik magasabb értékre. Éjszakánként még mindig ritkán megy 10 fok alá a hőmérséklet. Az átlagosnál melegebb lesz egészen a hónap végéig. Csapadék a hónap közepén és legvégén várható. Az augusztus is alkalmas lesz belföldi nyaralásra, különösen a hónap első fele. A jóslatok szerint az utazási kedv rekordokat dönthet 2022-ben.

 

Forrás: ripost.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva