likeBalaton.hu | 2022.04.07. 16:00
Ellési időszak van a vaddisznóknál, lakott területen is vigyáznunk kell
A Balaton környékén máskor is rengeteg problémát okoznak a vaddisznók, de a vaddisznók ellési időszaka miatt most óvatosságra inti a túrázókat is az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium a közösségi oldalán arra figyelmeztettea túrázókat, hogy legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.

Már tart a vaddisznók ellési időszaka. Ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét, és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Az AM a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták:

az állatok ösztösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik tartják a távolságot és inkább elmenekülnek.

Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Ezért az első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy mindig érdemes figyelni. Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul.

Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.

Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót a többi társa is követheti.

A rendőrség is figyelemmel kíséri a vaddisznókat

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a lakossági bejelentések arról, hogy a Balaton-parti településeken vaddisznók járnak át rendszeresen, amely rendkívül balesetveszélyes, valamint csak széleskörű összefogással befolyásolható jelenség.

Az állatokat általában az udvaron hagyott élelem, zöldhulladék, a rendezetlen, elhagyott, bozótos kert vonzza be a lakott területekre. Az ápolatlan, növényzettel benőtt kiskertek, nyaralók, hétvégi házak búvóhelyként szolgálnak a vaddisznó családoknak.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Balatonalmádi Járás önkormányzataival és a helyi vadásztársaságokkal karöltve visszatérően ellenőrzi a Balaton-parti strandok, kikötők, illetve lakóövezetek környékét, hogy az ott esetlegesen előforduló vadakat észlelje és szükség esetén áttelepítse egy, a lakosság által kevésbé látogatott erdőterületre.

A napokban rendőrségi drónnal pásztázták a Balatonalmádi-Káptalanfüreden lévő partvonalat, amely során számtalan vadcsapás volt fellelhető a Balaton vizéhez vezetve, illetve a légi kamera látószögébe került négy süldő vaddisznó, amelyek a nádas sűrűjében pihentek. Az ellenőrzésben részt vevő rendőrök a malacok pontos helyét megadták az illetékes vadásztársaságnak, akik intézkedtek az állatok biztonságos befogásáról és áttelepítéséről.

Fontos megjegyezni, hogy sajnos visszatérő probléma a vaddisznók beköltözése a települések belterületeire, azonban az a lakosság, önkormányzatok, civil szervezetek, vadásztársaságok és a rendőrség kooperációjával nagy mértékben visszaszorítható – írja a témában a police.hu.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva