Borsos Renáta / veol.hu | 2020.05.29. 08:00
Élmények a badacsonyörsi park százéves fái alatt
A járványhelyzet miatt elrendelt kijárási korlátozások után óriási élményt jelent, ha végre kiszabadulhatunk a négy fal közül a szabad levegőre, a természetbe, mutatunk egy fantasztikus kirándulási célpontot Badacsonyban!

Az északi széltől védett, déli lejtésű Kisörsi-hegy oldalában egy családi örökség varázslatos Folly Arborétumában együtt lélegezhetünk a különleges cédrusokkal, az őspark megnyugtató atmoszférájában pedig semmi másra nem lehet gondunk, mint hogy töltekezzünk, érezzük, amint a fák „tüdeje” oxigént termel.
Az értékes mikroklímájú birtok negyedik generációt képviselő, első női tulajdonosával, Folly Rékával az elmúlt hetek karantén­időszakáról és az újraindításról beszélgetett a veol.hu.

Fotó: Mihály Szilvia

Mesés érzés, amikor az arborétum százéves, árnyat adó fái alatt sétálgatva, csendben, nyugalomban a balatoni látképben gyönyörködhetünk.

– A vírushelyzet miatt most igazán felértékelődött a természetben való tartózkodás értéke. Így amikor erre ismét lehetőség adódik, érzi csak át az ember, hogy ami korábban kézenfekvő volt, az miként tud a veszélyhelyzet után olyan becsessé válni.

– A karanténidőszakot hogyan vészelte át az arborétum?
– Ebben a helyzetben sem állt le a munka az arborétumban és a szőlőbirtokon, de a vendégeket nagyon hiányoltuk a kertből – mondta Folly Réka, a badacsonyörsi arborétum tulajdonosa. – Mivel személyesen nem találkozhattunk velük, ezért elsősorban a honlapunkon és közösségi portálok hírlevelein keresztül próbáltuk tartani a kapcsolatot. Tájékoztattuk őket a változásokról, munkálatokról, arról, hogy éppen mi történik az arborétumban és a szőlőbirtokon.
Igyekeztünk átadni a hely különleges atmoszféráját: virtuális arborétumi sétát indítottunk számukra, ahol videókon keresztül mutattuk be különleges növényeinket és fáinkat, de kertészeti tanácsokkal is segítettük őket, amivel az otthoni kertészkedést és virágápolást szerettük volna könnyebbé és eredményessé tenni.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az újranyitás alkalmával milyen intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a látogatók úgy érezzék, biztonságos az ott-tartózkodásuk?
– Kiemelt hangsúlyt fektetünk a látogatók egészségére és biztonságára. Már márciusban bevezettünk olyan óvintézkedéseket, amelyeknek célja a megelőzés volt, ezeket most is alkalmazzuk. A nyolc hektáron elterülő arborétum pont az a csodálatos környezet, ahol ki tudnak kapcsolódni az emberek a mindennapok rohanó tempójából. Sok vendégünk emlegeti a cédrusok különleges illatát, amely mintha egy másik varázslatos, nyugodt világba repítené őket.

– A madarak és fák napját ünnepeltük nem olyan régen. Gondolom, most különösen felértékelődtek azok a természeti kincsek, amelyeknek a birtokában vannak.
– Ez az időszak megmutatta az embereknek, mennyire fontos a természetben és szabad levegőn eltöltött idő. Szükségünk van a fákra, növényekre, állatokra, a természet közelségére. Ez adhat nekünk igazi feltöltődést, kikapcsolódást. Bízom benne, hogy ez az élethelyzet egy kis környezettudatosságot is előcsal az emberekből, hiszen sokan most döbbenhettek rá, mennyire függünk a természettől, ezt a kincset mindenképp óvnunk, ápolnunk kell.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mik az elképzelések, tervek a nyárra vonatkozóan? Milyen mértékben lesz ez más, mint korábban?
– Mivel rendezvényeket egyelőre nem tudunk tartani, ezért az előre betervezett eseményeket, jeles napokat más formában fogjuk megünnepelni. A közelgő gyereknap alkalmából például gyereknapi meglepetéscsomagot állítunk össze a kicsiknek.

A beszélgetés alapján kijelenthető, Folly Réka a fogorvosi pályát hátrahagyva az elődök által hátrahagyott értéket, a családi örökségét friss szellemben őrzi, vezeti. Büszke lehet döntésére, hiszen mert nagyot álmodni és az ősök útján tovább járni. Legjobb tudásuk szerint azon dolgoznak – mondja többes számban a támogató családi háttérre és a dolgozói gárdára értve –, hogy minél hosszabb és tartalmasabb minőségi időt tudjanak eltölteni a hozzájuk betérők.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva