2019.03.05. 08:00
Előrelépés várható a horgászcsónak-kikötőknél
Rendezni kívánja a Magyar Állam idén a csónakkikötők helyzetét, ezért a horgászcsónak-kikötőket használó és eddig engedéllyel, szerződéssel nem rendelkező horgászegyesületeknek is mederhasználati és vízterület-használati szerződéseket kell kötni, hangzott el egy szakmai találkozón Balatonakaliban a minap.

A Bakony-Balaton Horgászszövetség a helyi önkormányzattal együttműködve tizennégy balatoni érdekeltségű egyesületének vezetőjét, az érintett önkormányzatok polgármestereit, valamint a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnökét és elnökhelyettesét hívta meg a balatoni horgászcsónak-kikötők létesítéséről szóló szakmai találkozójára, Balatonakaliba.

Varga László, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Siófoki Kirendeltségének tószabályozási referense részletezte a Balatonon létesíthető csónakkikötők, sólyák, csónakkikötő stégek és egyéb vízi építmények létesítésének módját, valamint a már meglévő, de nem engedélyezett csónakkikötők fennmaradási lehetőségeit.

Elhangzott, a Magyar Állam idén rendezni kívánja a csónakkikötők helyzetét, ezért a horgászcsónak-kikötőket használó és eddig engedéllyel, szerződéssel nem rendelkező horgászegyesületeknek is mederhasználati és vízterület-használati szerződéseket kell kötni, a meglévő, de nem legalizált csónakkikötőket pedig engedélyeztetni kell.

Azon balatoni vízterületeken, ahol a hamarosan hatályba lépő új rendezési terv kikötők építését engedélyezi, a létesítésre az illetékes önkormányzatok közreműködésével, hozzájárulásával van lehetőség. Nagyobb a gond akkor, ha a rendezési terv nem tartalmazza a kikötők létesítését, még ott sem, ahol évek vagy évtizedek óta „megtűrt” csónakkikötő működik. Ekkor az érintett egyesületeknek a helyi önkormányzatokkal közösen kell a kikötő építését célzó terv változtatására javaslatot tenni az illetékes minisztérium felé.

Koncz Imre, Balatonakali polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a módosító indítványok beadásának határideje március 15., emiatt az érintett egyesületek és önkormányzatok gyors és együttműködő munkájára van szükség.

A találkozón Matluka-Liktor Erzsébet vízépítő mérnök a csónakkikötők létesítéséhez szükséges tervekről, illetve szakhatósági engedélyekről beszélt.

Forrás: veol.hu/Kovács Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva