2019.07.26. 21:15
Elrajtolt a Zöld Szalag
Július 26-án, pénteken délben elrajtolt a Zöld Szalag, az elektromos yachtok versenye.

Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Balatonfői Yacht Club (BFYC) az elektromos motorral felszerelt hajók versenyét az NKM támogatásával. Az indulást tekintve semmilyen más megkötés nincs, bárki nevezhet, akinek a hajóján villanymotor van, mérettől, típustól függetlenül.

dr. Viszkei András eligazítást tart a kormányosoknak

A rajtot megelőző kormányosi eligazításon a verseny főszervezője, dr. Viszkei András elmondta, hogy idén úgy alakult, hogy a legtöbb induló a balatonfői kikötőbe valósi, egy versenyző érkezett csak a tó túlsó csücskéből, Keszthelyről.

A Zöld Szalag egy tájékozódási verseny. A Balaton keleti medencéjében tíz pontot jelöltek ki, ezeket kell a versenyző hajóknak megtalálniuk. A tíz közül vannak fixek, de vannak mozgó pontok is, utóbbiak vízen lévő vitorlások, tehát nem lehet GPS-re hagyatkozni, helyismeret, távcső és lelkesedés kell a versenyzéshez. Hogy melyik kormányos milyen sorrendben veszi ezeket a pontokat, az rá van bízva, akár ki is hagyhat egyet-egyet. 27 hajó rajtolt el, a nagyobb része az északi part felé indult, de néhányan a déli parttal kezdték. Ismétlem, az érintési pontok sorrendje nem fontos, lényeg, hogy délután 6 órára mindenki befusson.

A mezőny nagyja az északi part felé indult

A mai nap tehát a tájékozódásé. Holnap, azaz szombaton lesz az ügyességi verseny, a parttól körülbelül 100 méterre elhelyezett bóják között kell majd szlalomozni, illetve adott tárgyakat „kimenteni” a vízből. A Zöld Szalag eredményhirdetése szombat este lesz, de ez a verseny kimondottan családias hangulatú rendezvény, itt értelmet nyer az a közhely, hogy aki indul, az már eleve győztes. A szervezők mindenkit ismernek, mesélték, van egy olyan hajó is, amelynek tulajdonosai mindketten 80 felé járnak, és amióta csak megvan a hajójuk, minden évben elindulnak.

Gyülekeznek a hajók a rajt előtt

Az időjárás különös humorérzékkel olyan széllel várta a rajtot, amiért egy héttel ezelőtt, a Kék Szalagon ölni tudtak volna a tikkadt hajósok. A mostani szél és hullámzás viszont kifejezetten hátrányos a motoros yachtoknak. Nem is tudom, hogy kell ilyenkor elköszönni. Jó motorozást!?

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva