Krausz Andrea | 2020.03.11. 06:00
Megkezdődött a gallyazás - ha a tulaj nem lép, az E.ON megoldja helyette is
A családi ház- és nyaralótulajdonosoknak fel kell készülniük arra, hogy a területi áramszolgáltató emberei már megkezdték a közterületeken (és az elektromos hálózatot veszélyeztető, ám magánterületen álló) fák gallyazását. Aki félti a fáit, és maga intézné a visszavágásokat, annak gyorsan kell lépnie.

A vezetéket megközelítő, elérő, ahhoz súrlódó ágak üzemzavart okozhatnak. Sőt, ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Legutóbb balatonbogláriak zúgolódtak az egyik közösségi oldalon sokan a fák „megcsonkítása” miatt, ezért megkérdeztük a területi áramszolgáltatót, az E.ON-t a legfontosabb tudnivalókról. Kérdéseinkre a sajtóosztálytól kaptunk felvilágosítást.

– Mi az ingatlan tulajdonos (bérlő) teendője, ha szeretné maga visszavágni a növényeit?
– Ha a tulajdonos vagy a bérlő szeretné elvégezni a szükséges munkát, kérjük írásban keressen minket a munka megkezdése előtt 30 nappal. Segítünk tanácsainkkal, és ha szükséges, ingyenesen áramtalanítjuk a vezetékeket. A gallyazást úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve, a biztonsági övezet a következő gallyazás elvégzésekor még minimálisan az előírt méretű legyen. A gallyazás célja, hogy a növényzet a villamos hálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, a kettő egymáshoz ne legyen túl közel.

 

A fák biztonsági övezetére a következő szabályok vonatkoznak:

1 kV névleges feszültségszintig: a szélső vezetőtől oldalirányban mért 1-1 méter

1 kV felett 35 kV névleges feszültségszintig: 2-2 méter

35 kV felett 200 kV névleges feszültségszintig 3-3 méter.

Forrás: eon.hu

 

 

– Mi történik, ha az E.ON végzi el a munkát? Benyúlhat az E.ON a magánterületen lévő fákhoz, hogy levágja az ágait?
– A fák, bokrok visszavágásához esetenként magáningatlanra is be kell jutniuk a szakembereknek, ebben kérjük a tulajdonosok együttműködését. A fák, bokrok visszavágását biztonsági és műszaki szempontok alapján végezzük. A levágott gallyak az ingatlan tulajdonosát illetik meg. A megbízott vállalkozónk gyakran az önkormányzattal együttműködve gondoskodik a levágott ágak, nyesedék elszállításáról, ha a tulajdonosok lemondanak róla.

A jogszabály alapján a biztonsági övezetbe 4 méternél magasabbra növő növényt nem szabad ültetni. Kérjük, hogy a vezetékek alá és annak közelébe csak alacsony növényfajtákat ültessenek!

 

A vihar törte le ezt a hatalmas faágat 2020. február 10-én Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

 

Nyitókép: illusztráció/shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva