Krausz Andrea | 2023.01.18. 14:00
Első magyarként Érdi Mária nyerte Melbourne-ben a nemzetközi vitorlásversenyt
Fölényes győzelmet aratott Érdi Mária a majdnem 30 éves múltra visszatekintő, tradicionális Sail Melbourne nemzetközi versenyen, amit első alkalommal nyert magyar versenyző.

Az ILCA (korábban Laser) hajóosztályban versenyző Érdi Mária január 14-18. között Melbourne-ben állt rajthoz az ausztrál bajnokságon.

A 10 futam változatos irányú, de többnyire erős szélben zajlott, melyek során Mári már az első versenynapon megszerezte a vezető pozíciót, a verseny végére pedig 4 futamgyőzelmével és a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtva egyértelműen kiemelkedett az ILCA 6 női olimpiai hajóosztály mezőnyéből, alacsony ejtő futamának köszönhetően pedig

matematikailag már az utolsó futam előtt megnyerte a versenyt

– írta Facebook oldalán Érdi Mári klubja, az MVM SE.

A 43 fős mezőnyben az ausztrál válogatott keret tagjai mellett több olimpikon versenyző is rajthoz állt.

Érdi Mária maga mögé utasította a második helyezett ausztrál Zoe Thomsont, a harmadik helyezett svájci Maud Jayet-t és a negyedik ausztrál Mara Stransky-t.

Jól indult az idei év

Érdi Mária számára az augusztusi olimpiai kvalifikációs vitorlázó világbajnokság lesz az év fő eseménye, ahol elvárás magával szemben a párizsi kvóta megszerzése.

– Márciusban lesz az Európa-bajnokság, aztán jönnek a szokásos megmérettetések. Április elején Palmában, a végén Hyeres-ben rendeznek világkupa-viadalt, májusban pedig Kiel lesz a helyszín. Júliusban jön egy olimpiai tesztverseny Marseille-ben, majd augusztusban az összevont világbajnokság – nyilatkozott korábban a többszörös korosztályos Európa- és világbajnok vitorlázó.

Hozzátette, a vb mellett az Eb-n is fontos számára a helyezés, azért is, mert a támogatása is főleg ezen a két versenyen múlik.

– Ugyanúgy, ahogy Tokió előtt, idén is úgy megyek minden versenyre, hogy az érem a cél,

azon dolgozom, hogy stabilan ott legyek mindig a dobogón. A vb-n mindenképpen elvárás magammal szemben a kvóta megszerzése, ehhez a 16 között kell végezni. Ugyanakkor érdekes verseny lesz, mert Hágában eléggé kiszámíthatatlan a hullámzás és az áramlás – fogalmazott a 24 éves hajós, aki tavaly ötödik volt a világbajnokságon.

Érdi Mária a riói olimpián – ahol 18 évesen futamgyőzelmet is aratott – 14. lett, Tokióban pedig a 13. helyen végzett.

Nyitókép: Illusztráció/Érdi Mária – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva