2019.01.26. 18:00
Az Éltető Balaton-felvidék, a minőség védjegye
Ha a Balaton környékén járunk mindenféleképpen érdemes kipróbálni a helyi termelők és a kézműves termékeket gyártók által készített portékákat. A minőségben is biztosak lehetünk, ha ellenőrzött, védjeggyel ellátott árustól vásárolunk. Ehhez nyújt segítséget az Éltető Balaton-felvidékékért Egyesület.

„Pont olyan, mint Toscana”. „Tiszta Provance!” „A bor pont olyan, mint az a híres…” Mindig félmosollyal az arcunkon halljuk ezt olyanoktól, akik először járnak itt és szinte folyamatosan azoktól, akik rendszeresen jönnek vissza. Ha valaki, hát mi – itt élők – egészen pontosan tudjuk ezt.

Mi bármikor kimehetünk a dombokra, kilátókba, bármikor túrázhatunk a vulkánok között. És bármikor lemehetünk a partra, hogy egy padról – vagy a móló kövén ülve – nézzük a tavat. Mi pontosan ismerjük az apró falvak hatalmas csodáit és tudjuk, merre kell autózni virágnyílás-rügyfakadás és lombhullás idején. Mi tudjuk, hogy hol a legjobb a tócsni, hol a legfinomabb a bor. Tudjuk, hol, kinél készül a házi sajt, a lekvár, a szörp, a tészta, a méz. Tudjuk, hogy melyik vendégházra, fogadóra mondjuk évek óta azt, hogy „hú, de szívesen laknék itt pár napot”.

Persze, aztán soha nem alszunk ott, mert talán csak egy utcára élünk tőle vagy talán éppen a lekvárkészítő szomszédjai vagyunk. Szóval, ha valaki, akkor mi biztosan tudjuk, hogy a Balaton-felvidék nem olyan, mint ez vagy az! Ez a Balaton-felvidék, ez maga a csoda! – olvasható az eltetobalatonfelvidek.hu oldalán, mely 103 a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet már kiérdemelt vállalkozót, termelőt, szolgáltatót mutat be.

Olyan lelkes emberek hozták létre az Éltető Balaton-felvidékékért Egyesületet, akiknek mást, többet jelent a tó szeretete, mint az ideutazóknak.

„Mi itt élünk a Balaton-felvidéken. „De jó nektek!” – szokták erre mondani a Balatont szerető emberek. „Jó bizony!” – gondoljuk és mondjuk mi erre. Szeretjük a nyarakat, amikor rengeteg ember van itt, szeretjük a telet, amikor szinte „magunk vagyunk”.

Olyanok is vannak köztünk sokan, akik ezért vagy azért, egyszer csak ideköltöztek és másnaptól ugyanazt érzik, mint mi: itthon vagyunk. Mi, itt vagyunk itthon, nekünk ez a hazánk. Sokat kaptunk, kapunk nap, mint nap a Balaton-felvidéktől és ezért elhatároztuk, hogy sokat is akarunk adni neki: ezért hoztuk létre az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületet.”

2019-ben az alábbi szolgáltatási és/vagy termék területeken szerezhető a védjegy:

vendéglátási területen: borászatok, éttermek, szállodák, panziók, élelmiszert, kézműves terméket is értékesítő kereskedelmi egységek, falusi vendégasztalt működtető kistermelők, piacok
kézműves- és kisipari területen: pl. keramikusok, asztalosok, faművesek, csuhéfonók, festők, szobrászok, kézműves kozmetikumokat előállítók, illetve minden olyan kézműves- és kisipari tevékenységet végzők, akik egyedi termékeket is készítenek, illetve számlaképes „vállalkozási” formában dolgoznak.
élelmiszer előállítási területen: bort, pálinkát, gyümölcs- és gyógynövény szörpöt, lekvárt, befőttet, friss és aszalt gyümölcsöt, friss és szárított zöldséget, gyógynövényt, hüvelyeseket, friss- és feldolgozott húsárut, mézet, levendulás készítményeket, gabona, olajos mag és zöldségkrémeket, tej- és tejtermékeket készítő vállalkozók, kistermelők, őstermelők.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva