2019.10.30. 13:17
Elzárták a Sió zsilipet, két évig hajózási zárlat lesz
A vizugy.hu adatai szerint október 30-án befejeződött a balatoni vízeresztés,az eddigi időszak alatt a tó átlagos vízállása 97 centiméterre csökkent.

A két héten át tartó vízeresztés idején 3 centimétert apadt a Balaton, 100 cm-es átlagos vízállásnál kezdték el a leengedést.

A likeBalaton.hu is beszámolt arról, hogy a Balaton levezető rendszere egy 19 milliárd forintos beruházás keretében újul meg, amelynek részeként átépítik a Sió-zsilipet, a hajózsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót. A műtárgyak építése idején kétéves közlekedési zár lesz érvényben, hiszen károkat okozna egy esetleg szükségessé váló vízeresztés.

Így fog kinézni Siófokon az átépített Sió-zsilip és környéke

Építész tervező: Térhálózat Design Kft. Korompay Attila, Hatvani Ádám
Generáltervező: SBS-Komir Kft. Benedek András
Tájépítészet: VK Stúdió Varga Tibor, Kiss Blanka
Látványtervező: Homologue Kft.

Az elmúlt napokban lehetővé vált a hajózás a Sió-csatornán, több hajó is élt a lehetőséggel. A Duna felé két hajó és egy uszály közlekedett tolóhajójával, a Balatonra egy kishajó, egy uszály és egy munkagéppel felszerelt vontatvány érkezett.

Egy hajó, ami 2019. október 23-án közlekedett a Sión (Fotó: VMSZ-Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

A korábbi tájékoztatos szerint már november 1-jén megkezdődik a siófoki vízszintszabályozó műtárgyak átépítése, hogy a Balaton vízállása mindig szabályozható maradjon. Az új hajózsilip és az új vízszintszabályozó zsilip megépítését követően kerül majd sor a meglévő vízszintszabályozó zsilip elbontására.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva