2019.06.13. 19:00
Emléktábla Bimbinek, az első nőnek, aki átúszta a Balatont
Dédanyáink korában a Balaton-átúszás még nem volt népesemény. Vegyük példának az 1925-ös esztendőt, akkor 12 bátor úszó vágott neki a 14 kilométeres távnak, és az indulók fele nő volt. A mezőny hatodikjaként, nők közül elsőként Belházy Margit ért célba 5 óra 27 perc alatt.

Június 12-én, szerdán délután avatták fel Belházy Margit, azaz ismertebb nevén Bimbi emléktábláját Balatonfüreden, az Anna Grand előtti Panteonban. A forróság ellenére is nagy érdeklődés övezte az eseményt, dr. Kovács Emőke pedig beszédben emlékezett meg az úszóbajnoknőről.

Belházy Bimbit tavaly már bemutattuk, ezért itt ismétlésképpen csak annyit említenék meg, hogy 1925 után még kétszer, 1926-ban és 1927-ben is indult az átúszáson, és mindkettőt meg is nyerte. A korabeli újságok beszámolnak arról is, hogy 1927-ben hatalmas vihar volt az átúszás napján, akkora, hogy az indulók közül négyen nem is mertek nekivágni. A kísérő csónakosok felmenekültek a nézőket szállító Ágnes gőzösre, sorsukra hagyva a versenyzőket. Öt nő és két férfi ért célba aznap, és a győztes – ki más? – Bimbi volt.

Egy korabeli lap a következőket írja: „Geöcze teljesen elcsigázva ért partot… Almássy a célban elájult… Belházy Bimbi beúszott a célba, kimászott a partra, szétnézett: – Éhes vagyok. Enni adjanak! – szólt, egy fürdőköpenyt kerített a nyakába és katonás léptekkel elindult az öltözőbe.”

(borítókép: az 1925-ös mezőny)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva