vitorlazasmagazin.hu | 2020.04.19. 08:00
Építsd meg a hajódat! – Kivágós kishajó gyerekeknek
Egy kis játékos foglalkozás, mellyel otthon is szórakoztatóvá válik az együtt töltött idő, vélhetően sok nevetéssel és a kreatív készségek fejlesztésével.

A sokszor megterhelő várakozást szeretnénk oldani egy kivágós hajócskával, amihez két db, legalább 200 gr-os A4-es papír, olló, penge vagy snitzer, ragasztó és tetszés szerinti színező kell. A grafikát le lehet tölteni, bármilyen nyomtatón kiprintelni és az elkészítési idő innen kb. 25-40 perc. 5 – 90 éves korosztálynak ajánljuk, vagy közösen a családdal is kezdődhet a vagdosás és ragasztás – akár több hajócska is készülhet.

A sablont és a használati utasítást innen tudod letölteni.

Legyél kreatív, bátran színezd, fesd a hajót és vitorláját, készíthetsz többet is belőle!

A most otthon is elkészíthető Optimist makettről érdemes tudni a vitorlázásban ismeretleneknek, hogy ez nem egy doboz – bár nagyon hasonlít rá – hanem a világon legnépszerűbb kishajó gyerekeknek. Jelenleg a világ 100 országában több, mint 160 000-en vitorláznak vele. A legnépesebb versenyeket rendezik a szezonban, például az olasz Garda-tavon több, mint 600 kishajó is össze szokott gyűlni, fehérre festve a kis lepke-vitorlákkal a vizet. Idén itt is elmaradnak az első versenyek, pedig a magyar csapatok nagyon jól szoktak szerepelni ezeken.

Az Optimistet, vagy ismertebben Opét 1947-ben tervezte az amerikai Clark Mills, egy fiataloknak könnyen kezelhető és nagyon alacsony költségű vitorláshajó, amit ügyes kezek akár otthon is meg tudtak építeni rétegelt lemezből. Az eredeti terveket a dán Alex Damsgraad módosította és innentől indult el világhódító útjára a kishajó. Ma már egységes, one-design osztály és szigorú szabályok alapján kapnak liszenszet a gyártók, hogy a világon mindenhol egyforma hajók épüljenek, így egyenlő esélyekkel tudnak versenyezni az utánpótlás tehetségei.

 

Közzétette: Magyar Vitorlás Szövetség – 2017. június 17., szombat

 

Fontos tudni, hogy az Optimistben ma is nagyon tehetséges magyar vitorlázók versenyeznek itthon. A fiúk között is kiemelkedő eredményei vannak a talán legharcosabb utánpótlás amazonnak Fehér Borókának, 2019-ben pedig a Spartacus Vitorlás Egylet opésai állhattak a bajnoki dobogó minden fokára, Héder Benji, Tóth Attila és Borda Levente.

A vitorlázást most kezdőknek is elmarad a szezon első fele, az Optimist és az oktatáshoz kialakított változatai sokaknak az első lépéseket jelentik ebben a sportban. Bár vannak már más iskolák is, ahogy arról aktuális számunkban lehet cikket olvasni Litkey Árpádtól – náluk a gyerekek csoportosan, többszemélyes hajókban kezdik az ismerkedést a sporttal. Innen elég hamar gyors gyerek-katamaránokba ülhetnek át és nem a versenyzés, hanem a sportág szeretete segíti őket, hogy felnőve is a hajózás mellett maradjanak. Az Optimist egyelőre a leginkább elérhető változata a vitorlázás iránt érdeklődőknek, ahol az első évektől a kemény mezőnyvitorlázást tanulják meg a gyerekek. Grafika Gereben Márton, a tervezésben segített Gémesi Norma.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva