2019.08.20. 07:00
Érdekes táblák jelentek meg a strandokon
Új tájékoztató táblák kerülnek ki a strandokra, a cél, hogy a fürdőzőket a strand bejáratától, a vízbemenetelig biztonsági információkkal lássák el.

Az idei évben öt fürdőhely – Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Balatonfenyves és Révfülöp – egy-egy nagy strandjára kerültek ki az első tájékoztató táblák, de jövőre minden fürdőhelyen lesznek. Ezeket a strand bejáratánál, a strandlépcsők mellett és a kölcsönzőknél helyezték el. A táblákon, a fürdőzési szabályok mellett, egységes tájékoztatás szerepel a segélyhívással, a mederviszonyokkal, az elsősegélynyújtó hellyel kapcsolatosan, ezek mind ismert információk, amiket most egy felületre gyűjtöttek össze. Újdonság azonban, hogy minden tábla tetején, nagy betűkkel, van egy segélykérő kód, ami segíti és meggyorsítja a mentésirányításban és mentésben dolgozók munkáját.

Ez alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete, mivel a kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső (vagy egyéb vízbe jutási lehetőség) sorszámát jelöli. (például.: Keszthely Városi Strand első lépcsője: 8360 01 01)

A Balaton Fejlesztési Tanács és az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával létrejött MENTŐÖV PROGRAM egy egységes és egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító és tájékoztatási rendszer.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy a kapitányság által megálmodott program célja, a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése, megelőzése, valamint az emberek tudatos, felelős vízhasználatra ösztönözése.

A komoly szakmai összefogásból született prevenciós program „elindítói” a 2017. nyarán történt vízi balesetek kiemelkedően magas száma, valamint az ezek vizsgálataiból levont következtetések voltak.

Megfigyelhető, hogy a balesetek okai mögött gyakran az információhiány, az önismeret hiánya, a felkészületlenség, vagy az emberi felelőtlenség áll, így a hatékony megelőzésben a különböző kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak – mondta a vizimentok.hu-nak Bagyó Sándor, a program mentorálásával megbízott Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője. Ezen kommunikációs módszerek, eszközök fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete keretében létrejött MENTŐÖV munkacsoport.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanács elnöke beszámolt arról, hogy a MENTŐÖV PROGRAM keretében eddig, 133 előadáson, 7310 diák tanulhatott a megelőzés fontosságáról. Három különböző szórólapot is készítettek, kampány indult annak érdekében, hogy a vízibiciklikre mentőeszköz kerüljön és most megkezdték a tájékoztató táblák kihelyezését is.

A program kidolgozói azt remélik, hogy ezek az intézkedések segítenek elérni azt a célt, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava.

Fotók: VMSZ Média

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva