veol.hu / Polgár Bettina | 2021.03.15. 12:00
Erős turisztikai szezonra számítanak az idei nyáron
Nagyon bízunk benne, hogy a belföldi turizmus májustól, a külföldi kiutazás pedig legkésőbb júniustól elindulhat – nyilatkozta lapunknak Termes Nóra, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. hálózati és marketingigazgatója.

Kifejtette, a tavalyi év első két hónapjában jelentős volt a nyári előfoglalások száma, az utóbbi évek egyik legjobb szezonjának néztek elébe, a márciusban kialakult járványhelyzet azonban teljesen leállította a külföldi utazási lehetőségeket, egészen júliusig.

– Július elsejétől szeptember elsejéig, tehát összesen két hónapon át tudtunk szervezett utazásokat bonyolítani. A tervezett kapacitásainknak csupán töredéke, azaz körülbelül harminc százaléka realizálódott, hiszen szinte csak a görög szigetvilágba tudtunk utaztatni. Emellett ugyan a belföldi szálláshely-értékesítésünk közel 15 százalékkal emelkedett a nyári hónapokban a 2019-es év hasonló időszakával összevetve, de ez korántsem tudta pótolni az óriási kiesést. Mindezekkel együtt a tervezett éves turisztikai árbevételünk 25 százalékát értük el 2020-ban – ismertette.

A marketingigazgató a kedvelt kül- és belföldi célterületek kapcsán rámutatott, a tavalyi év során az utasok kedvencei a görög szigetek voltak, hiszen szinte csak oda lehetett megszorítások nélkül utazni júliusban és augusztusban. A belföld tekintetében a vízpartot keresték a legtöbben, főként a Balatont.

– Ami jelentős változás volt, hogy nagy igény mutatkozott az önálló apartmanokra, házakra. Volt olyan időszak, amikor ezeknek még a helyszíne sem számított, a vendégek szinte az ország bármely pontjára hajlandóak voltak elutazni, hogy önállóan pihenhessenek – tette hozzá Termes Nóra.

Az idei év kilátásait nézve a szakember rámutatott, nagyon remélik, hogy a belföldi turizmus májustól, a külföldi kiutazás pedig legkésőbb júniustól elindulhat, hiszen már óriási igény mutatkozik az utazásra.

– Teljesen egyértelmű, hogy mindez az európai lakosság átoltottsági arányán múlik. Komoly kapacitásokat kötöttünk le Görögországba és a mediterrán üdülőterületek számos pontjára. A lekötésekre szükség van, ugyanis a nyugat-európai országok touroperátorai is komoly kapacitásokkal készülnek, óriási az igény ott is a felhőtlen nyaralásra. Számottevő előfoglalási akcióval készültünk éppen azért, mert aki most nem foglal, az nyáron már jóval magasabb árakra készülhet. Összességében optimisták vagyunk, és arra készülünk, hogy tavasz végétől, illetve nyár elejétől normalizálódik a helyzet, és látványosan fog berobbanni az utazás mind belföld, mind külföld tekintetében, ha ezt a járványhelyzet lehetővé teszi – tekintett előre Termes Nóra.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva