
A lángos mindössze élesztőből, cukorból, lisztből, sóból és egy kevés olajból áll. Ezeket össze kell gyúrni, forró olajban kisütni és kész is. Az egyszerűsége ellenére mégis könnyű elrontani. A büfék kínálatából a következők szerint érdemes válogatni, hogy csak a jó lángosért fizessünk!

Milyen egy jó lángos?
175 fokos olajban jól átsült, már ránézésre is látszik rajta, hogy friss, meleg, nagyjából szabályos kör alakú, és nem túl olajos – olvasható Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztoldalán, a Szupermentán. A jó lángos tésztája továbbá kívülről befelé vékonyodik, ennek köszönhetően a közepe ropogós, a szélén puha és foszlós, a színe pedig egyenletesen aranysárga.
Milyen egy jó lángosos?
A lángos a strandbüfék kínálatának egyik oszlopos tagja. Mivel a vásárláskor az első és legfontosabb a higiénia, válaszunk körültekintően lángosost. Ez a pár könnyen megfigyelhető jellemző segíteni fog:
- egy jó lángososnál van kézmosási, fertőtlenítési lehetőség;
- az asztalok, pultok tiszták;
- a fokhagymás olaj kenőtolla jó állapotú, minőségi;
- nincs égett olajszag;
- nincs sok rovar a környéken;
- a feltétet a hűtőből veszik elő;
- az allergén összetevők jól olvasható helyen ki vannak írva.

Fotó: Ripost
Hol érdemes lángost enni?
A fenti kritériumoknak megfelelő helyeket, illetve ott, ahol van lehetőségünk egy másik vendég tálcája alapján előzetesen megállapítani a minőséget, mennyiséget. Ezen kívül ismeretlen helyen érdemes más vendég korábbi értékelését is elolvasni, de a különböző népszerűségi versenyek győzteseivel sem fogunk rosszul járni.
2021-ben a likeBalaton.hu szerint ezek voltak a legjobb balatoni lángosozók:
- Siófok, Beló Beach Restaurant;
- Zamárdi, Sarok büfé;
- Balatonfenyves, Imremajor, Hunyady Udvar;
- Balatonmáriafürdő, Lángos World;
- Keszthely, Z lángosdája;
- Balatongyörök, Party Csóka;
- Balatonederics, Delta büfé;
- Balatonakali, Pántlika vendéglő;
- Tihany, Móló büfé;
- Balatonfüred, Tigris bisztró;
- Csopak, Hell büfé.
Forrás: ripost.hu
nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu
Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!
A gasztronómus válaszol: miért kerül ennyibe a balatoni lángos
Megkóstoltuk – a legjobb lángosok a Balaton körül
Mit együnk hekk helyett a Balatonnál?