MZ/X/ripost.hu | 2022.06.20. 12:00
Erre figyelj, ha lángosost választasz
A strandkaják királyát egyszerű elkészíteni és elrontani is. Néhány tipp, mire érdemes figyelni, ha nem magad készíted el.

A lángos mindössze élesztőből, cukorból, lisztből, sóból és egy kevés olajból áll. Ezeket össze kell gyúrni, forró olajban kisütni és kész is. Az egyszerűsége ellenére mégis könnyű elrontani. A büfék kínálatából a következők szerint érdemes válogatni, hogy csak a jó lángosért fizessünk!

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

 

Milyen egy jó lángos?

175 fokos olajban jól átsült, már ránézésre is látszik rajta, hogy friss, meleg, nagyjából szabályos kör alakú, és nem túl olajos – olvasható Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztoldalán, a Szupermentán. A jó lángos tésztája továbbá kívülről befelé vékonyodik, ennek köszönhetően a közepe ropogós, a szélén puha és foszlós, a színe pedig egyenletesen aranysárga.

Milyen egy jó lángosos?

A lángos a strandbüfék kínálatának egyik oszlopos tagja. Mivel a vásárláskor az első és legfontosabb a higiénia, válaszunk körültekintően lángosost. Ez a pár könnyen megfigyelhető jellemző segíteni fog:

  • egy jó lángososnál van kézmosási, fertőtlenítési lehetőség;
  • az asztalok, pultok tiszták;
  • a fokhagymás olaj kenőtolla jó állapotú, minőségi;
  • nincs égett olajszag;
  • nincs sok rovar a környéken;
  • a feltétet a hűtőből veszik elő;
  • az allergén összetevők jól olvasható helyen ki vannak írva.

Fotó: Ripost

 

Hol érdemes lángost enni?

A fenti kritériumoknak megfelelő helyeket, illetve ott, ahol van lehetőségünk egy másik vendég tálcája alapján előzetesen megállapítani a minőséget, mennyiséget. Ezen kívül ismeretlen helyen érdemes más vendég korábbi értékelését is elolvasni, de a különböző népszerűségi versenyek győzteseivel sem fogunk rosszul járni.

2021-ben a likeBalaton.hu szerint ezek voltak a legjobb balatoni lángosozók:

  • Siófok, Beló Beach Restaurant;
  • Zamárdi, Sarok büfé;
  • Balatonfenyves, Imremajor, Hunyady Udvar;
  • Balatonmáriafürdő, Lángos World;
  • Keszthely, Z lángosdája;
  • Balatongyörök, Party Csóka;
  • Balatonederics, Delta büfé;
  • Balatonakali, Pántlika vendéglő;
  • Tihany, Móló büfé;
  • Balatonfüred, Tigris bisztró;
  • Csopak, Hell büfé.

Forrás: ripost.hu
nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

A gasztronómus válaszol: miért kerül ennyibe a balatoni lángos

 

Megkóstoltuk – a legjobb lángosok a Balaton körül

Mit együnk hekk helyett a Balatonnál?

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva