magyarnemzet.hu | 2020.06.02. 17:00
Erre számíthat, aki legközelebb szállodába megy
Eltűnik a svédasztalos reggeli, a medencében való fürdéshez időpontot kell kérni, a szájmaszk használata pedig kötelező – ez csak néhány azok közül a változások közül, amelyekre a vendég a világ szállodáiban számíthat, ha a koronavírus-járvány lecsengése után ellátogat valahova. A szigorítások hasonlóak itthon is.

A járvány megszelídülésével egyre több ország szeretné újraindítani idegenforgalmát, hogy ismét bevételhez és munkához juttassa ágazat padlóra kerülő szereplőit. A több hónapos bezártság után sokan utaznának is már, de a nyaralás még jó ideig nem lesz olyan, mint régen volt.
A fertőzések elkerülésére a szállodák egy sor biztonsági intézkedést vezetnek be, ami alaposan átalakítja majd szokásokat. A változások iránya egyértelmű: ahol lehet, elkerülni az egymással való érintkezést.

Bejelentkezés
A szállodák fertőtlenítő lábtörlőket helyezhetnek el a bejáratnál, ahogy ezt például a spanyolországi Costa Blanca és Valencia hotelszövetsége javasolja. A padlóra jeleket festenek fel, hogy jelezzék az érkező vendégek között kívánatos várakozási távolságot. A több helyen kirakott kézfertőtlenítők is a nagyobb biztonságot szolgálják majd.
Egyre inkább elterjed majd az önkiszolgáló vagy online bejelentkezés, hogy elkerülhető legyen a személyes találkozás a recepción. Ehhez különböző mobilapplikációk jelentenek majd segítséget. Későbbre tevődhet a bejelentkezési időszak, mivel a takarító személyzetnek a korábbinál jóval alaposabb fertőtlenítést kell elvégezni a távozó vendégek után.
Többet kell majd várni a lifteknél is, mivel egyszerre csak egy család mehet fel velük. A szállodáknak nemcsak a vendégek, de a személyzet egészségét is óvniuk kell. Elképzelhető, hogy több helyen megszűnik a csomaghordó szolgáltatás, a vendégnek pedig le kell törölnie a bőröndjét, mielőtt a szobába viszi. Egyre több hotel alkalmazhat robotokat bizonyos feladatokra, ahogy Japánban például már korábban is szokás volt.
Sok szállodából eltűnhet a kulcs vagy azt felváltó mágneses kártya is, a szobák ajtaját telefonos alkalmazásokkal lehet majd kinyitni érintésmentesen. Ahol továbbra is kártyával lehet belépni, azt minden alkalommal le kell majd adni, hogy fertőtlenítsék.

Szobák
A szobában való tartózkodás szabályai is átalakulhatnak. A takarítás ideje alatt a vendég nem lehet ott, a mosandó szennyeseket és a törölközőket pedig nem lehet a padlón hagyni. Ezeket egy lezárt zsákban kell a takarító személyzetnek otthagyni. Azok az extra szolgáltatások, amelyeket sokan szerettek, eltűnhetnek. Ilyen például a minibár, amely a vendégek közötti fertőzés egyik forrása lehet. Néhány hotel a pótágyak lehetőségét is megszüntette, és a szobaszervízt is csökkentette, hogy mérsékelje a kockázatokat. A New York-i Four Seasons szállodában a plusz ágyneműt és párnákat, de még a felesleges vállfákat is eltávolították. Eltűnhetnek a szőnyegek és a képek is a falról, vagy a könyvek, a játékok és a DVD-k.

Fotó: Sonline

Bárok és éttermek
Sokan imádják a svédasztalos étkezést, erről azonban valószínűleg jó időre le kell mondaniuk, mivel szintén jelentősen növelik a fertőzés veszélyét. Az éttermek több asztalt és széket kivehetnek, hogy így biztosítsák a kellő távolságot a vendégek között. Ez persze azt is jelenti, hogy nem tudnak egyszerre annyian bent lenni, mint korábban. Az étkeztetésre kijelölt idők így kitolódhatnak, a vendégek pedig csak előre lefoglalt időintervallumban mehetnek például reggelizni. A közösen használt fűszerek, mint a só, bors vagy a ketchup, eltűnnek, mindenki előre kiporciózott adagot kaphat belőlük. Az asztalok körül csak az adott család vagy csoport foglalhat helyet, azokat nem lehet másokkal megosztani.

Fotó: Pixabay

Sport és kényelmi szolgáltatások
A legnagyobb változást a közösségi terek, például a medencék használatában tapasztalhatjuk majd. Néhány szálloda egyszerűen bezárja azokat, másoknál időpontot kell majd foglalni a használatukhoz, hogy csökkentsék az egy időben ott tartózkodók számát, és ne kelljen órákat sorban állni a bejutáshoz. Ezzel megszűnik a lehetőség arra a most elterjedt gyakorlatra, hogy sokan reggel a törölközőjük elhelyezésével lefoglalják a napozóágyat egész napra.
A napágyakra elhelyezett fürdőtörölközők helyett a vendégek eldobható papírtörölközőket kaphatnak majd maguk alá. A szaunákat és az edzőtermeket bezárhatják, a pezsgőfürdők és a gyereket szórakoztatására kialakított terek pedig csökkentett kapacitással működhetnek. Az érintkezéssel járó sportokat betilthatják. A tenisz és a golf továbbra is működhet, de a használatok között komoly fertőtlenítést kell majd végrehajtani.

Fotó: Pixabay

Az itt felsorolt változások országról országra, sőt, szállodáról szállodára is eltérhetnek.

A hotelek a kötelező előírások mellett saját maguk is több újítást bevezetnek, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyét, és elnyerjék a vendégek bizalmát. Ami mindenesetre valószínű: a szállodákban még az eddiginél is nagyobb tisztaságra számíthatunk majd, az ott-tartózkodás viszont jóval személytelenebb lesz a korábban megszokottnál, és sok új szabályt kell majd betartanunk a saját érdekünkben.

Forrás: origo.hu
Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva