2019.06.30. 06:00
Esküvő is volt a Balaton-átúszáson!
Nem csupán rekordok, de szerelmek, barátságok születnek a versenyen. :) Mi pedig megtaláltuk azt az embert, aki 41 évvel ezelőtt a Balaton-átúszás ötletgazdája volt, és azt az úszót is, aki az első versenyektől teljesítette a távot.

1978-ban rendezték meg először a Balaton-átúszást. Már akkor is Révfülöp és Balatonboglár között kellett teljesíteni a távot, de ez akkor még nem egy nyilvános rendezvény volt. Kezdetben az „aranyjelvényesek az olimpiára” mozgalom versenyzői, később pedig az olimpiai ötpróbázók vehettek részt rajta.

1982-ben rendezték meg az első olyan eseményt, amelyre már bárki benevezhetett. Szántó László, az akkori Somogy megyei sporthivatal egyik vezetője volt, és már az olimpiai próbákat is az ő ötlete nyomán rendezték meg ezen a távon, de azt is ő találta ki, hogy 1982-től ebből önálló esemény legyen.

Az első ilyen rendezvényen 595 úszó indult, közülük 24 nő volt, manapság minden évben több ezren neveznek, és tavaly például több mint 2700 női résztvevő volt. Az első nőről, Bimbiről, aki átúszta a Balatont, mi is többször írtunk. Katt ide, ha el akarod olvasni, mi mindent!

Ha 1978-ban rendezték az első átúszást, hogy lehet, hogy a mostani, csak a 37. esemény? Úgy, hogy voltak évek, amikor meg sem tudták rendezni. 1987, 1993, 2005, 2010-es években a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt az átúszás. Volt olyan esztendő is, amikor ötször kellett halasztani, és csak augusztus 20-án tudtak rajtolni az úszók, pedig az első kitűzött dátum akkor is június utolsó hétvégéje volt.

A Balaton átúszáson mindössze két olyan úszó van, aki már az első próbát is teljesítette, és azóta minden évben úszott. Gurbán Béla senior úszó az egyikük, ő elmesélte, hogy először csak egy piros szalagot kötöttek a csuklójára az indulóknak, és pár százan voltak.
Kovács Andor 64 éves és 36 alkalommal kapott igazolást arról, hogy leúszta az 5,2 kilométert. Idén is itt volt, és ugyanolyan élmény volt számára, mint először.

A Balaton-átúszáson több ezer ember találkozik egymással. Barátságok, sőt szerelmek is születnek, egy páros, aki itt ismerkedett meg, 2004-ben azt kérte a szervezőktől, hogy a házasságukat is ezen az eseményen rendezhessék meg. Így aztán a biztosító vitorlások egyikére meg is érkezett az anyakönyvvezető, ők pedig úszódresszben kimondták az igent.

Szántó László azt mesélte, hogy az eddigi legmeghatóbb esete az volt, amikor öt évvel ezelőtt, karácsony után egy olyan fotót hozott a postás számára, ammelyiken egy 86 éves bácsi az unokái körében volt látható a karácsonyfa alatt és egy táblára írva azt ígérték a dédpapájuknak, hogy jövőre ők is ott lesznek Révfülöpön – ez volt a karácsonyi ajándékuk.

A Balaton-átúszásból exportcikk is lett, a poreci öböl-átúszást ennek ötlete nyomán rendezték meg először, a magyar szervezők útmutatásai és közreműködése segítségével. Már a horvátországi rendezvény is a huszadik versenynél tart azóta.

Az első Balaton-átúszás 1978-ban. Akkor még olimpiai aranyjelvényekért úsztak.

A hazai úszósport születésnapja volt az első
A középkorban az úszás a tiltott tevékenységek közé tartozott, és csak a felvilágosodás idején kezdett elfogadottá válni. A modern polgári úszósport a 19. században született meg. Magyarországon ehhez legnagyobb mértékben Szekrényessy Kálmán járult hozzá, aki 1880. augusztus 29-én, elsőként úszta át a Balaton Siófok és Balatonfüred közé eső szakaszát. A 14 kilométeres távot Szekrényessy 6 óra 40 perc alatt teljesítette. Ezt tekintjük a magyar úszósport születésnapjának. Mi is megemlékeztünk róla, itt.

A Siófok és Füred közötti táv azonban hosszúsága miatt nem volt alkalmas amatőr sportolók, széles néptömegek bevonására. A ma is népszerű Balaton-átúszást a Révfülöp és Balatonboglár közötti, rövidebb, 5,2 kilométeres pályaszakaszon, 1978-ban rendezték meg először.

Borítókép és fotó: Fortepan

Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva