Krausz Andrea | 2019.01.13. 15:00
Esküvőre készülsz? Itt a Balaton!
A első Dél-Balatoni Esküvő Kiállításon többször is leesett az állam. Egyrészt a kínálaton, másrészt a részletgazdagságon, amiben akár el is lehet veszni. De van, aki segítsen!

A téli Balaton üde színfoltja volt a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Clubban rendezett esküvőkiállítás. Az ingyenes rendezvényen már a belépéskor egy pohár pezsgővel, kedves szavakkal és egy kis ajándékcsomaggal fogadták az embert. Ez szemmel láthatóan jól esett azoknak a pároknak is, akik „körülnézni nem árt” alapon érkeztek, de egy csomó katalógussal, cégismertetővel megpakolva távoztak, mert teljesen beszippantotta őket az esküvői fíling.

Mert az beszippantja az embert. Még akkor is, ha már évtizedek óta túl van a nagy napon, vagy eddig még nem tartotta fontosnak, de most már állandóan ez motoszkál a fejében.

Munkában a keszthelyi PURE Stúdió sminkese és fodrásza (Fotó: Krausz Andrea)

Itt mindenki azon dolgozik, hogy tényleg emlékezetes legyen az esküvő. A dekoratőrök, a stílustanácsadók, kalligráfusok, virágkötők, papírvirág-, meghívó-, torta- és ruhakészítők, kreatív filmesek, fotósok, fodrászok, sminkesek, körmösök, aranyművesek, ceremónia-mesterek, Dj-k, táncstúdiósok és gyermekanimátorok, akik pl. egész este az apróságokkal foglalkoznak.
Biztosan kihagytam valakit, de tényleg végigsorolni is nehéz, hogy mennyien működnek közre egy esküvőn. Menyasszony, vőlegény, anyós, após, sógor, koma legyen a talpán, aki ezt feléri idővel és energiával, ezért is kell rábízni egy olyan szervezőre a dolgot, akinek ebben nagy rutinja van.

Lichy-Szűcs Kata és Oláh Viki, azaz a Katie’s Wedding Design és az Invitee alapítói ilyenek. Ők találták ki és szervezték meg a kiállítást, mondván a déli Balaton-part megérdemel egy olyan rendezvényt, ahol hozzájuk hasonló elismert és professzionális szolgáltatókkal ismerkedhetünk meg.

Elegáns stílus zöld növényekkel: Katie’s Wedding Design (Fotó: Krausz Andrea)

Hogy mennyire jók a műfajban számomra akkor igazolódott, amikor arra a kérdésre, hogy mi egy sikeres esküvő lelke, egyszerre válaszolták azt, hogy a menyasszony és a vőlegény.

Csak az összhang! Hogy érezzék egymást! És ha egy párnak nincs szüksége valamire, például meghívóra, mert egy cetlivel elintézik a dolgot, akkor annak a dolognak nem fontos az esküvőn megjelennie! – hangsúlyozta Oláh Viktória, aki egyedi meghívóiról híres, de szervezési munkát is vállal, ha úgy adódik.

– Visszanézve a saját esküvőmet, az a lényeg, hogy lelke legyen az eseménynek. Olyanokkal ünnepeljünk együtt, akik számunkra fontosakmondta a balatonellei Lichy-Szűcs Kata, aki dekoratőr és szervező is.

Viki egyébként kiemelte, hogy az a jó, ha a saját ízlésünk tükröződik vissza. Aki a letisztultat szereti, annak lehet egyszerűbb az esküvője, és akár pár százezer forintból is kihozható a dolog, de egy budapesti esküvőszervező tanfolyamon elhangzott, hogy egy 100 fős esemény a fővárosban szervezve átlagosan 3 millió forintba kerül. A Balatonnál viszont olcsóbban ki lehet jönni.
Kata szerint egyre népszerűbb a Balaton, mint helyszín. Nem csak az itt élők, hanem fővárosi párok, sőt a külföldiek közül is egyre többen választják a magyar tengert. Keresett helyszín a déli parton a lellei Majthényi pince, a siófoki Egy csipet nádas, a Fenyves Yacht Club és a BL YachtClub.

A főszervezők mások mellett előadást is tartottak, ahol az elegáns, a játékos és a rusztikus stílusjegyekről meséltek. Divat lett a letisztultabb stílus, nagyon fontos a környezettudatosság, pl. az újrahasznosított papír felhasználása, és menő a zöld dekoráció.

A fotózásokon is sokan törekszenek az egyszerűségre – meséli a fonyódi Kajetán Jácint, aki már évek óta foglalkozik esküvői fotózással. Mint mondja, visszatérnek a párok a természetbe, aminek nagyon örül, hiszen nem vakuval agyonvilágított, smink mögé bújt valakiket kell megmutatni, hanem magát az embert. A DVD-re kiírt fotók helyett most a a lézergravírozott pendrive a menő és ő pl. fotópapírra előhívott, síkban nyíló fotóalbumot is kínál az egyik ajánlati csomagjában.

Gyönyörű modellen mutatta be a helyszínen a keszthelyi Pure Stúdió, milyen változáson megy keresztül egy találó smink és egy kiváló fodrász segítségével a menyasszony. Kiss-Szécsényi Anikó stylist, sminkes is kimondta a varázsszót: nem a trend a lényeg, hanem annak a fajta szépségnek a kiemelése, amivel a menyasszony rendelkezik.

Itt egy videó a sminkről, ami bordó, korall, szilva és óarany színekből tevődik össze. Nézzétek!

Még két dogot emelnék ki amitől leesett az állam.

A zalaegerszegi Pálffy Andrea (Ma Chérie) civilben marketinges, de olyan tortaformákat hozott a kiállításra, hogy nem hittem a szememnek. Az egyik kedvencem a merész, fekete hasábokból álló torta volt, aranyfüsttel, júdáspénz cukorvirággal.
A kevesebb több elv alapján készítem a tortákat, amelyek mindig személyre szólóak. Vannak egészen elrugaszkodottak és picit romantikusabbak. Magas minőségű, természetes alapanyagok felhasználásával dolgozom, kérés szerint glutén-, és laktózmentes változatokat is készítek. Ezek a formák speciálisan vannak összeépítve, nálam a derékszög, az derékszög és magam gondoskodom a kiszállításról, hogy a megálmodott, egyszeri és megismételhetetlen esküvői torta olyan minőségben kerüljön a pár elé, ahogy ők azt megálmodtákmondta Pálffy Andrea.

A Ma Chérie tortaműhely design tortái (Fotó: Krausz Andrea)

Az ugyancsak zalaegerszegi Bánfalvi Rita és Müller Roxána aranyművesek ékszereit is megcsodálhattuk, ők azok a művészek, akik speciális kézimunkával egyedi gyűrűket készítenek a tervezéstől a kivitelezésig. Roxána szerint vannak, akik a teljesen hagyományos, egyszerű, 3 vagy 6 milliméteres arany karikagyűt választják, de volt már olyan pár, akik az angol koronaékszerek kicsinyített mását készíttették el, tehát igen eltérőek az elképzelések. Bár most divat a vörös és fehér arany kombinációja, Roxána is hangsúlyozza: olyant kell választani, ami örök, hiszen a jegygyűrűt is elvileg egy életen át fogjuk viselni.

Kép, videó és szöveg Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva