likebalaton.hu | 2020.09.16. 08:00
Északi vagy déli part? A kilátók mindkét helyen csodás panorámát kínálnak! #3
A Balaton mindenhonnan gyönyörű. Magasból láttad már? Rengeteg kilátó vár a tó körül, hogy megcsodáld! Most az északi part Veszprém megyei részéről gyűjtöttük össze a legjobbakat!

Kisfaludy-kilátó

A Badacsonyon több kilométernyi turistaúthálózat van, akár 4-5 órát is eltölthetünk a hegyen. A hegy szoknyájánál például egy 12 km-es úton is kirándulhatunk, a hegy legmagasabb pontján pedig ott a Kisfaludy-kilátó.

A kilátóhoz egy egészen meredek, több mint másfél kilométer hosszú túraösvény vezet a Szegedy Róza-háztól, de megéri a szaporább szívverés és a kaptatás, mert varázslatos panorámában lesz részünk a magasból.

Hét éve készült el a jelenlegi 18 méter magas építmény, melynek erdei fenyőből készült hatalmas elemeit helikopterrel szállították a hegyre. A korábbi 1975-ben épült fakilátó állaga nagyon leromlott, és az erdő alaposan túlnőtte, ezért volt szükség az új építményre. Csigalépcsőn jutunk a magasba, páratlan látvány tárult szemünk elé.

Szigligetet sajnos az erdőtől nem láthatjuk, de a Keszthelyi-hegység vonulata, a Szent György-hegy, a Sümegi vár is látszik. Tiszta időben látjuk a távoli Somlót, a halápi hegy, alattunk, előttünk Tapolca, a Csobánc, a Gulács, a másik irányban pedig a Káli-medence falvaiban gyönyörködhetünk.

A túlparton a boglári Gömbkilátó és Fonyód hegyei, a távolban a Tihanyi-félsziget is láthatók, a közelben pedig Badacsonytomaj és az Örsi-hegy keretezik a látóhatárt.

A Kisfaludy-kilátó alatt látható egy kő, ami a Badacsony csúcsát jelöli, ez 437,4 méter. A kilátó látogatása ingyenes.

Mi egy éjszakai túra során is felmásztunk a magasba, kattints ide és olvasd el, milyen érzés a sötétbe borult erdőben túrázni!

Folly-kilátó

A badacsonyörsi hegyen található Folly Arborétumban nem csak a hatalmas fenyőfélék és különleges bokrok egyediek, hanem a kilátójuk is. A fenyőtobozra hasonlító, a lombozat fölé emelkedő építményből fenséges panoráma tárul elénk. A Balaton és a Badacsony látványa lenyűgöző, de az arborétum fái és ösvényei is különlegesek ebből a perspektívából.

Fotó: Mihály Szilvia

Folly Réka a családi örökséget viszi tovább az arborétum és borászat üzemeltetésével, dédapja ültette el itt a az első cédrust közel 110 évvel ezelőtt. Dr. Folly Gyula pécsi orvos Öreg Arborétuma mára kinőtte magát, 400 fenyőfélének, 200 lombos fának és cserjének adnak otthont.
Ne hagyd ki a kilátóhoz vezető séta során a lombkorona ösvényt és a különleges csúszdát, fajátékokat sem. Több helyen is érdemes útközben fényképeket készítened, méterről méterre haladva változik a növényzet és a látvány is.
A kilátó az Arborétumba váltott belépőjeggyel látogatható, érdemes több órát rászánni a helyre és körbejárni a cédrusokat, fenyőket, megkóstolni a fenyőrügy szörpöt és a boraikat is.

Nézd meg az arborétumban készített képeinket:

 

Somlyó-hegyi kilátó

A 2015-ben újjáépített kilátóból 17,5 méter magasról tekinthetünk a lábunk elé elterülő tájra. Érdemes időt szánni a kilátóra, hiszen a legfelső kilátószintről emlékezetes panoráma nyílik a szemünk elé: Az egyik oldalon a Balaton keleti medencéje, a másikon az északi part, a harmadikon a Bakony sűrűje. Autóval a hegy lábánál található utcáknál, a református templomnál vagy a temetőnél találhattok parkolási lehetőséget. A tapasztalat alapján egyébként 20 perc könnyed sétával fel lehet jutni hozzá, de útközben (a kék háromszög jelzés útvonalán) padoknál és asztaloknál is megpihenhetünk.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs
Fotó: Szücs Ildikó

Balatonfűzfői kilátó

Ez a kilátó lesz a kisgyerekes családok nagy kedvence, több szempontból is. Az ingyenesen látogatható 15 méter magas faszerkezetű építmény ugyanis közvetlenül a Bob pálya mellett van, tehát a szórakozás előtt vagy után meg lehet mozgatni végtagjainkat egy kis lépcsőzéssel. Akik kevésbé bírják a lépcsőmászást, vagy, ha a gyerekek elfáradtak, akkor sincs gond: az öt emeletes kilátó mindegyik szintjén csodaszép a kilátás, így nem feltétlenül kell a csúcsig másznunk, a korlát panelei pedig üvegből készültek, így a legkisebbek is élvezhetik a látványt.

Balatonfűzfői Szabadidőpark kilátója
Fotó: Szücs Ildikó

A fűzfői kilátó meglátogatásához a balatoni bringakörútról legegyszerűbben a bicikliút és a Rákóczi utca kereszteződésénél érdemes letérni. A Zrínyi – Kölcsey – Uszodai – Hársas utcákon át lehet eljutni a szabadidőparkba, ahol a kilátó is magasodik.

Ilyen panoráma tárul elénk a fűzfői magaslatból
Fotó: Szücs Ildikó

Óvári messzelátó

Nemcsak az elnevezése, de a kinézete is különleges az Óvári messzelátónak, nevét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki nagyon sokat tett többek között a kilátó megépítéséért, és a vasúthálózat kiépítéséért Balatonalmádiban. A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival, mellette a volt jezsuita kolostor.

Óvári Messzelátó, Balatonalmádi
Fotó: Szücs Ildikó

Messze jobbra a kenesei magaspart belesimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött, a magaspart vonulatából kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, Nyugat felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Csere-hegy látszik.

Kenese felé tekintve
Fotó: Szücs Ildikó

Soós-hegyi kilátó

Ha már Balatonalmádiból átlátunk Kenesére, érdemes testközelből is megcsodálni ezt a különleges kisvárost. Balatonkenesén, a Tátorján tanösvényen följutva a Soós-hegyre már feltárul a csodálatos panoráma a siófoki szállodáktól egészen a Tihanyi-félszigetig, sőt néha még azon túl is. Maga a kilátó csak első látásra tűnik úgy, mintha a földönkívülieknek jelezne, a különleges kinézetű kilátó ugyanis egy adótorony köré épült.

Mintha ufók építették volna a kenesei Soós-hegyi kilátót
Fotó: Szücs Ildikó

A környéken jelenleg építkezések színtere, de ide a kilátásért érdemes felgyalogolni vagy akár felautózni. Ha nem lenne elég ennyi izgalom, a kilátóból ne csak a Balaton felé nézelődjetek, madártávlatból csodálhatjuk meg ugyanis a város épületeit és vízi létesítményeit, de a Soós Lajos költő emlékére emelt obeliszkig és a védett Tátorjánosig is elsétálhatunk.

Ezért a látványért megéri a Soós-hegyi kilátó
Fotó: Szücs Ildikó

Még számos kilátót érdemes megmászni ezen a vidéken, például a Tihanyi-félszigeten lévő Őrtorony kilátóhoz egy kellemes túra során feljutva fantasztikus látványban lesz részünk. Aki pedig meghódítja a csopaki szőlőhegyen, a Csákány-hegyi kilátóhoz vezető utat, szintén kellemes fáradsággal mászhat fel a toronyba, hoy onnan gyönyörködhessen a környék tájaiban. A legtöbb kilátóhoz érdemes úgy készülni, mint egy kiadós sétához, ahol felérve a csúcsra csodás élményben lesz részünk a Balaton part bármely pontján.

 

Nézd meg a déli part kilátóit is!

És az északi part nyugati felén lévőket is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva