2019.07.07. 17:00
Eszegess keszeget Gyenesen!
A címben szereplő mottóval várják még ma is a vendégeket a gyenesdiási Keszegfesztiválra, ahol nem csak a finom sült halat lehet kóstolni, koncertek és utcabál is szórakoztatja a résztvevőket.

Sokszor irdalva, ropogósra sütve- ez a titka a jó és finom sült keszegnek. Ez is kiderült a ma is zajló gyenesdiási Keszegfesztiválon, ahol ta résztvevők a jó halászlé titkát is megtudhatták. S persze kóstolhatták is mindkét halételt a résztvevők, hiszen 11 mázsa, sütésre váró keszeggel készültek a szervezők, a finomabbnál finomabb halászleveket pedig a szombati főzőverseny résztvevői készítették el.

Gyenesdiási Keszegfesztivál Fotó: Keszey Ágnes

A termelői piacon zajló rendezvény szombati megnyitóján Gál Lajos polgármester elmondta, hogy a programnak otthont adó helyszín, s a tizenegyedik éve ismétlődő rendezvény célja kezdetektől fogva a balatoni hal és a helyi termékek népszerűsítése, valamint a halfogyasztás fellendítése. Kozma Anna, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. marketing vezetője arra hozott ellenérveket, miszerint sem a sporthorgászok számára, sem a gasztronómiában nem túl elismert hal a keszeg.

Gyenesdiási Keszegfesztivál Fotó: Keszey Ágnes

Szavai után Miklós Beatrix, a Magyar Gasztromómai Szövetség felügyelőbizottsága, egyben a zsűri elnöke szólt. A halászléfőzőversenyen induló csapatoknak jó tanácsként elmondta, hogy csak friss halból készüljön a halászlé, s azt is elárulta, hogy nagyon biztatóak a kezdetek – az alapléből akkorra már kóstoltak.

Gyenesdiási Keszegfesztivál Fotó: Keszey Ágnes

 

Néhány óra múlva aztán az eredményhirdetésen kiderült, hogy két első helyezett is lett: a legjobb halászlevet a Keszthelyi kormoránok és a Györöki Vadkanok készítették.

S visszatérve a fesztivál főszereplőjéhez, az egyik sütő csapatnál Herczeg Erzsébet elmondta, mire kell figyelni, hogy jó legyen a sült keszeg.

Sül a hal

– Fontos az alapanyag: a jó hal. Sok, állítólag ötven – vékony irdalás legyen rajta. Besózzuk, paprikás lisztbe befogatjuk, és megfelelő hőfokon, minden oldalát legalább 8-10 percig kell sütni, hogy jó ropogós legyen.

A Keszegfesztiválon nem csak finom falatok várták a vendégeket, hanem szórakoztató programok, koncertek és tánczenés estek is.

Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva