Krausz Andrea | 2021.11.01. 13:11
Eszméletlen! A világ legnagyobb repülőjét fotózták le a Balaton mellett
A világ legnagyobb működő repülőgépe akkora, hogy tengeralattjárót is szállítottak már rajta. Az Antonov An-225 Mrija-t a napokban Pápa fölött szúrta ki egy amatőr fotós.

Mások észre sem vették, hiszen legalább 10 ezer méter magasan repült Pápa fölött 2021. október 27-én a világhírű óriásgép, de Lampért Gábor nagyon is résen volt. Épp egy másik fotózásáról tartott haza, amikor egy internetes repülőgép-követő alkalmazás radarján észrevette, hogy a világ legnagyobb súlyú gépe épp arra jár. Mindjárt üldözőbe is vette az Antonov An-225 Mrija-t, majd Pápa és Nagygyimót között „el is kapta”.

Jellegzetessége a hat hajtómű
Fotó: Lampért Gábor – hivatalos

A repülési adatok szerint Kazahsztán egyik városából, Almatiból repült az írországi Shannonba. Így haladt át Pápa légterén, a fedélzetén lévő pilóták pedig bizonyára élvezték a Balaton látványát is.

– Egy fasor is akadályozott, úgyhogy futnom kellett a szántóföldön, hogy le tudjam fotózni

– mesélte mosolyogva a likeBalaton.hu-nak Lampért Gábor, aki egy kompakt Nikon CoolPix fényképezőgéppel nem csak állóképet, hanem még egy kis videót is rögzíteni tudott.

– Elvétve köd volt, de így is szuper képet sikerült készítenem. Gyorsan ment a gép, nagyon kellett figyelni – mondta a hobbifotós, aki mindössze két éve hódol a repülőgépes fényképezésnek, de már így is egy csomó különleges légi járművet megörökített.

Miért érdekes ez a szállítógép?

Mert ha most leparkolna, az álldogáláshoz is egy focipályányi területre lenne szüksége.

Olyan tágas belülről, mint egy átlagos metróalagút. 84 méter hosszú, fesztávja pedig 88,4 méteres.

Maximális felszálló tömege 640 tonna, és 250 tonna árut képes szállítani. Törzsére simán felrögzítenek egy akár 70 méter hosszú, 8-10 méter átmérőjű szállítmányt, így a hátán elcipel egy másik repülőt is.

6 hajtóművel rendelkezik, ezért pilóta legyen a talpán, aki kezelni tudja a gázkarokat.

Az ukrán Antonov Airlines tulajdona a világ legnagyobb szállító repülője
Fotó: Lampért Gábor – hivatalos

Világrekorder

Azért is jelentős, mert egy komoly felújítás után aktívan részt vesz a koronavírus-járvány elleni harcban. Jórészt Ázsiából szállít egészségügyi eszközöket Európába.

Az An 225-öst a szovjet űrprogram kiszolgálására fejlesztették ki, hogy a Buran űrrepülő és az Enyergija hordozórakéta részegységeit szállítsa. Először 1988. december 21-én szállt fel és azóta 200 világrekordot tudhat magáénak.

Szállított már mozdonyt, harckocsikat, metrókocsit, repülőgépet, kamiont, de arra is volt példa, hogy kisebb tengeralattjárót vittek vele.

Nyitókép: Lampért Gábor – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva