Márványkövi Ferenc / csupasport.hu | 2020.07.30. 06:14
Ettől a fotótól te is kedvet kapsz a sporthoz, ahogy kézilabdázónk jógázik a Balatonnál
"Négy nap alatt kellett beszereznem egy olyan kerékpárt, amelyen kényelmesen elférek (Nagy László 208 centiméter magas – a szerk.), ezért két vonalat is beizzítottam."

Nagy László, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának sportigazgatója, korábbi magyar válogatott játékos körbekerékpározta a Balatont – a spontán teljesítményről részletesen beszélt a Csupasport.hu-nak.

– Tavaly nyáron kezdtem el igazán kerékpározni, és akkor azt beszéltük meg a barátaimmal, csinálhatnánk valamikor egy három-négy napos bringatúrát – idézi fel az előzményeket Nagy László – Nemrég az egyik ismerősöm felhívott, és azt mondta, körbetekeri a Balatont, majd megkérdezte, nincs-e kedvem vele tartani. Természetesen igent mondtam a felkérésre, de hozzá kell tennem, nem szerepelt a terveim között. Időszűkében voltam, ezért négy nap alatt kellett beszereznem egy olyan kerékpárt, amelyen kényelmesen elférek (Nagy László 208 centiméter magas – a szerk.), ezért két vonalat is »beizzítottam«. Van ugyan egy hegyikerékpárom, de azt javasolták, ne azzal vágjak neki a több mint kétszáz kilométeres távnak. Végül egy Békés megyei szaküzletből kaptam kölcsönbringát – mondta a sportoló.

Nagy László elárulta, nem készült különösebben a szokatlan erőpróbára, de a hozzáértők rengeteg hasznos tanáccsal látták el a menet közbeni helyes táplálkozással és folyadékbevitellel kapcsolatban. Ahogyan fogalmazott, tudatos készülés helyett inkább sodródott az árral – és milyen jól tette!

Kiderült, a Balaton-kerülést megelőzően élete leghosszabb kerékpárostúrája mindössze 66 kilométeres volt, ám arra sem edzett tudatosan, sokkal inkább a helyzet szülte a túralehetőséget. Az igazi megméretést mégis a Balaton körüli bringázás jelentette.

– Kilenc óra húsz perc alatt kerültük meg a tavat, megállásokkal együtt tíz óra tizenöt percbe telt – pontosít a számokon – Indulás előtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy tíz órán belül teljesítsük a távot, ami végül sikerült. Örülök, hogy tekerés közben nem volt egyetlen holtpontom sem, csupán a nyereg bizonyult néha kissé kényelmetlennek. Ez persze érthető, hiszen hosszabb távokon még a legkényelmesebb nyergek is kikezdik az embert. Izomgörcs sem nehezítette a dolgomat, a túra végén pedig kellemes fáradtságot éreztem. Annyira felbuzdultam a sikeren, hogy elhatároztam, veszek magamnak egy méretes biciklit, amellyel nekivághatok a következő nagy projektnek. Felmerült ötletként az osztrák-magyar határnál fekvő Fertő-tó megkerülése, ami körülbelül száz-százhúsz kilométer, de barátaimmal azzal az ötlettel is kacérkodunk, hogy legközelebb a déli partról indulva kerüljük meg a Balatont. De ez még a jövő zenéje – nyilatkozta a klasszis sportoló.

Nagy László jógázik is a Balatonnál

Nemrégen pedig Instagram-oldalára tett fel magáról egy képet, amelyen épp a Veszprémvölgyi Parkban jógázik. Elmondása szerint három évvel ezelőtt – még játékoskorában – egy csapattársa unszolására próbálta ki a jógát, és annyira megtetszett neki, hogy a folytatás mellett döntött. Mint kiderült, az első alkalom után rájött, így sokkal jobban összpontosít saját teljesítményére, és segíti a mérkőzések utáni regenerációt is.

– Már korábban is terveztem, hogy elkezdek jógázni, ám a végső lökést tényleg az adta meg, amikor először kipróbáltam . Jóllehet a jógának több irányzata is van, én kizárólag a nyújtás és lazítás miatt csináltam. Továbbá aktív játékos-pályafutásom alatt sokat segített a kikapcsolódásban is. A Veszprém játékosaként igyekeztem legalább heti egy alkalommal eljárni a foglalkozásra. Amikor jógázom, kizárom a külvilágot, és csak magam vagyok. Tudományosan nem tudnám alátámasztani, hogy a jóga és a futás miképpen fér meg egymás mellett, de mindkettőt nagyon szeretem – nyilatkozta a csupasport.hu-nak Nagy László.

 

 

Nyitókép: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva