Krausz Andrea | 2020.01.09. 18:37
Évtizedes hiány után, most negyedszerre fogtak tőkehalat, vagyis menyhalat a Balatonban!
1965 óta szinte eltűnt a menyhal a Balatonból, azonban most Hermann Tamás a badacsonyi mólónál emelt ki egy 44 cm-es és 0,91 kg-os, gyönyörű mintázatú balatoni menyhalat. A január 9-i fogás azért is érdekes, mert a Balatonban őshonos halfaj visszatelepítése 2015-ben indult el.

Hermann Tamást és horgásztársát, Györkös Attilát nem tartotta vissza a januári hideg, éjszakai horgászatra indultak 2020. január 8-án. Süllőzni szerettek volna, de a hártyásodó jég miatt várniuk kellett. A megforduló szél 23 óra körül tisztította ki a terepet, a kitartó horgászok ekkor tudták bevetni készségeiket, amelyeken fagyasztott fűzött csalihalat kínáltak fel. Az éjszaka során Tamás és Attila is fogott egy-egy méretes süllőt, majd hajnali 4 óra 20 perckor Tamás ismét húzós kapásra vágott be – írja a balatonihal.hu.

Hermann Tamás, ajkai horgász nagyon meglepődött a zsákmány láttán (Fotó: balatonihal.hu)

A horgász elmondása szerint soha nem nyelet, ezúttal is mintegy 30 cm-es „lógót” hagyott a karika kapásjelzőnek. Mivel ismételt süllőfogásban reménykedtek, mindkét horgász nagyon meglepődött a felszínre bukkanó tarka zsákmány láttán. A horog szerencsére szájszélbe akadt, így a gyönyörű mintájú menyhal gyors fotózás és mérést követően egészségesen úszhatott vissza élőhelyére.

Sikeres volt a balatoni telepítés, 3-4 éves lehet ez a példány (Fotó: balatonihal.hu)

Nagyot fejlődött a tóban a betelepített hal, hiszen egynyaras korában 12 centiméteres méretben engedhették a Balatonba. Szakértők szerint ez a példány minimum 3-4 éves lehet. Különös figyelem kíséri néhány éve a balatoni menyhalak sorsát. Magyarország egyetlen tőkehalféléje ugyanis őshonos a magyar tengerben, természetes úton, feltehetően a Duna felől jutott el a tóba.

Az 1960-as évek elejéig gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás meggyengítette, végül az angolna tömeges telepítése az eltűnését okozta.
2015-ben a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. elindította menyhal újrahonosító programját, mivel az angolna olyannyira megritkult a tóban, hogy bízhattak a menyhal túlélésében. 2015 és 2017 között összesen 650 db kétnyaras, 2550 db egynyaras, 7000 db előnevelt és 40000 db zsenge ivadék menyhal került a Balatonba. 2018-ban nem sikerült szaporításuk a hazai termelőknek, de 2019-ben újra sikerrel jártak, így újabb 5000 db egynyaras példányt telepíthettek a tóba.

Itt egy érdekes videó a telepítésről:

A balatoni horgászrend védi a menyhalat, ha valakinek a horgára akad, akkor vissza kell engednie. Érzékeny halfaj, ezért ha mélyre nyeli a horgot, akkor nem szabad feszegetni a torkában, inkább ajánlatos a szája előtt a zsinórt elvágni és horoggal együtt visszaengedni.

Egy másik menyhalfogásról itt lehet olvasni!

Mindent a pecázásról!

Összeállította: Krausz Andrea

Nyitókép: balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva