likeBalaton.hu | 2020.05.30. 09:00
Ez várható az idei szezonra a balatoni strandokon
A koronavírus miatt az óvatosság jegyében idén nyáron több óvintézkedést vezetnek be a Balaton parti strandokon. Összegyűjtöttük azokat a strandokat, amelyeknél már lehet tudni, mi várható annak érdekében, hogy nyugodtan élvezhessük a balatoni nyarat.

Siófok

Egyenpólós strandjárőröket alkalmaz a siófoki strandokat fenntartó Balaton-parti Kft. a város fizetős strandjain. Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője a város által kiadott közleményben úgy nyilatkozott, hogy strandjárőrök már korábban is dolgoztak a fizetős siófoki helyeken a szezonban, idén pedig kibővül a feladatkörük azzal, hogy felhívják a fürdőzők figyelmét a biztonságos strandolásra és a távolságtartás betartására. Mint írják, a strandjárőrök alkalmazása Siófokon nem új ötlet, nem a koronavírus-járványra tekintettel merült fel az, hogy szükség van a munkájukra a fizetős strandok rendjének, biztonságának fenntartása, a strandolók segítése érdekében.

Az elmúlt napokban a siófoki strandjárőrökről több sajtótermék úgy írt, mint akik „razziázni fognak”, illetve szankcionálják a szabályokat be nem tartókat. Ez azonban nem így lesz. Eddig elsősorban a vendégek értékeinek a biztonságára figyeltek, valamint a strandhasználati jogosultságot ellenőrizték. Az idei nyáron ezen kívül szóbeli tájékoztatással hívják fel a fizetős strandot látogató vendégek figyelmét a biztonságos strandolásra, továbbá az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a megfelelő távolságtartásra. Szankcionálási jogosultságuk nincs, kizárólag tájékoztatást és figyelemfelhívást végeznek.

A strandjárőrök csak figyelmeztetnek Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

A május 29-én, pénteken kinyitott siófoki fizetős strandokon (a pünkösdi hosszú hétvégén ingyenes a belépés) a napozóágyakat úgy helyezték el, hogy a kötelező védőtávolság meglegyen közöttük. Információs táblákat is kihelyeztek, melyeken a biztonságos fürdőzésre hívják fel a vendégeink figyelmét. A fizetős strandok esetében létszámkorlátozást vezetnek be, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, miszerint minden fürdőző esetében 16 négyzetméter területet kell biztosítani. Ezek alapján számolták újra a strand befogadóképességét. A pénztáraknál jelölték a biztonságos védőtávolságot, illetve a területen lévő büfék üzemeltetőit is felszólították erre. Emellett a pénztáraknál fertőtlenítő pontokat helyeztek el. A vízbejáró lépcsők számát 40 százalékkal megnövelték, hogy a Balatonba való bejutáskor is csökkentsék a torlódást. A lépcsők korlátait 30 percenként fertőtlenítik, a területen lévő mosdók, öltözőkabinok és öltözőcsigák óránkénti fertőtlenítése fog megtörténni.

Balatonföldvár

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere szerint többletfeladatot jelent majd az önkormányzatok számára, hogy betartassák a biztonsági előírásokat. A polgármester elmondása alapján azonban Balatonföldvár előnyben van például az északi parti településekkel szemben, hiszen a strandjaik területe jóval nagyobb: a Keleti strand 35 ezer, a Nyugati pedig 15 ezer négyzetméteres. Az előírt területnagyságokat figyelembe véve is annyi embert tudnak fogadni, mint korábban is egy nyári hétköznapon.

A Nyugati strand Balatonföldváron (Fotó: Krausz Andrea)

Balatonszárszó

Fekete János, Balatonszárszó polgármestere szerint muszáj lesz betartaniuk a szabályokat, hiszen a szabadstrandokon és a Központi strandon is rengeteg ember tartózkodik. Időben elkezdték a munkálatokat, a kihelyezett lejárók korlátait rendszeresen fertőtlenítik, a vizesblokkokat pedig az előírás szerint gyakrabban takarítják.

Balatonboglár

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere elmondta, hogy az előírt fertőtlenítéseket természetesen mindenhol elvégzik. Boglár hatalmas területű szabastrandjain be lehet tartani az ajánlott távolságtartást, de a közterület felügyelők is folyamatosan jelen lesznek a strandokon és szükség esetén figyelmeztetnek majd, ha kirívó csoportosulást látnak.

Zalakaros

A Zalakarosi Fürdő Zrt. a hatályos jogszabályi előírásokat figyelembe véve az alábbi intézkedéseket hozza a biztonságos fürdőzés érdekében:

  • A vendégek számára a bejáratainál és a fürdő területén kérik az egymás közötti 1,5 m-es védőtávolság betartását. Ennek betartását piros pontok felfestésével segítik elő.
  • A fürdő törekszik a készpénzmentes megoldásokra, így javasolják a bankkártyás fizetés használatát.
  • A beléptetési pontokon és a vizesblokkoknál kézfertőtlenítő állomásokat helyeznek ki.
  • A medencehasználat előtt és után az alapos zuhanyzás kötelező.
  • A fürdő területén a papucs használata kötelező.
  • A fürdő területén a vendéglátó egységek és üzletek a jogszabályoknak megfelelően üzemelnek.

Az idén a strandi medencék felújítására is jelentős összeget fordít a fürdő (Fotó: ZH Archívum)

Szigliget

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Szigliget strand 9-21 óráig látogatható, pénztára 9-20 óráig tart nyitva. A strand az elmúlt években pénztárzárást követően szabad strandként működött, de idén nyáron ez a járványügyi szabályok betartása miatt nem megvalósítható.
Reggel 5:00 és 7:00 óra közötti lehetőséget biztosítanak a reggeli úszásra.
A strand területén egyidőben 1125 fő strandoló tartózkodhat. Amennyiben a beengedett személyek száma eléri a maximumot, felfüggesztik a jegyértékesítést.
Az idei évben nem értékesítenek heti és havi belépőjegyeket. A strand területén be kell tartani az egymás közötti 2 méter távolságot. A vizesblokkokat, játszótereket, lépcsőket és a padokat rendszeresen fertőtlenítik.

Révfülöp

A település mindkét strandja június 13-án nyit. Kondor Géza polgármester elmondása szerint természetesen betartják a strandokra vonatkozó járványügyi előírásokat, de szerencsére szigorú szabályokra nincs szükség, ugyanis a strandok területi nagysága lehetővé teszi a szokásos vendégmennyiség befogadását és az emberek közötti másfél méteres távolság betartását. Idén a Császtai és a Szigeti strandon is felújították a vizesblokkokat, és az új, kihelyezett lejárók lehetővé teszik a kényelmes vízbejutást. A jegypénztáraknál az automata beléptetőrendszer miatt a bérlettel rendelkezőknek nem kell sorbaállni, így itt is elkerülhető a torlódás. A polgármester optimistán tekint a szezon elé, és bízik abban, hogy a strandra érkező vendégek megértőek lesznek az előírásokkal szemben, és elfogadják, ha nem a víz közelében tudják elhelyezni törölközőiket, hanem kihasználják a strand egész területét.

A csopaki strand (Fotó: csopak.hu)

Csopak

Csopaki strandon az önkormányzat nem szeretné korlátozni a strandra belépők számát, de mindent meg fognak tenni a fertőzés veszélyének minimálisra csökkentéséért. A koronavírus járvány következménye, hogy a strand működtetésének költségei növekedni fognak, mivel az eddiginél is több alkalommal fognak takarítani, több fertőtlenítőszerre lesz szükség, és több humánerő kell a szabályok betartásához. A bevételek viszont szinte biztosan csökkenni fognak, különösen, ha korlátozni kell a látogatók számát, idősek számára továbbra is kockázatot jelent nagyobb közösségbe menni. A strand minőségéből és igényességéből nem hajlandók engedni, viszont elkerülhetetlen a jegyár emelkedése, valamint a bérletek árai és azok értékesítésének felülvizsgálata.

Balatonfüred

Balatonfüreden a biztonsági őrök és a vízimentők munkakörébe illesztik a biztonsági előírások betartatását a parton és a vízben. Az áprilisban elkezdett felújítási munkálatok miatt a Kisfaludy strand és az Eszterházy strand nyitását június közepére tervezik, és a meghatározott biztonsági, higiéniai előírásokat ugyanúgy betartják, mint a többi balatoni strandon.

Összeállította: Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szücs Ildikó

Nyitókép: Siófok (Fotó: Krausz Andrea)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva