likeBalaton.hu | 2021.05.12. 12:00
Ezeken a balatoni vonatokon tudsz kerékpárt szállítani
Egyre többen érkeznek bringával a Balatonhoz, sokan vonattal szállítják a járgányukat is. Mutatjuk, mire figyeljetek, ha kerékpáros pótjegyet is váltanátok!

A nyári balatoni utasforgalom minőségi kiszolgálását az elmúlt években a vasúttársaság a lehetőségeihez mérten folyamatosan fejlesztette, melynek hatása a kerékpáros turisták számának növekedésében is megmutatkozik. A tavalyi bringás szezonban rekordot döntött a kerékpárosok száma, csaknem 88 ezren vették igénybe a balatoni vonatokat.

A kerékpárosoknak ugyanúgy érdemes előre átgondolni, tájékozódni arról, hogy mely vonattal közelíthetik meg kényelmesebben a célállomásukat, mint ahogy a biciklizés útvonalát is előre megtervezik.

A népszerűbb biciklis túrahelyekre közlekednek olyan nagybefogadóképességű kocsival kiegészített vonatok, amelyeken akár 32-36 kerékpár is elfér. Inkább ez utóbbiakat érdemes választani egyéni vagy csoportos biciklitúrák során is.

Fotó: MÁV hivatalos

Kerékpárral utazás szempontjából érdemes elkerülni a hétvégi, 8-10 óra közötti és a késő délutáni, kora esti csúcsidőszakokat.
A döntésben, előzetes tájékozódásban is segítséget nyújt a MÁV-Volán-csoport honlapján a belföldi/szolgáltatások menüpontban található kerékpárszállítási aloldal, ahol sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az elektromos rásegítéses biciklik szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, az alkalmas járműtípusokról és a főbb bringás úticélokról is adnak tájékoztatást.

Nézd meg, a Balatonra melyik vonatokon tudsz bringát hozni magaddal!

Balaton déli partja

A május 17-től induló Déli->Parti sebesvonatokon legalább 8 kerékpárhely áll rendelkezésre; hétvégeken érdemes ezeket választani a kerékpárosoknak, csoportoknak, mert akkor kétóránként indulnak és nagy befogadóképességű (32-36 kerékpár szállítására alkalmas) kocsival közlekednek az előszezontól.
Ezekkel a vonatokkal érhető el a balatoni bringakörút, a legkönnyebben Balatonaligáról indulhatnak kerékpározni.
Emellett Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Tópart és Balaton InterCity vonatok, amelyeken 8-8 kerékpár szállítása lehetséges.
Ezeken a vonatokon kötelező a kerékpárhely foglalása, ezért javasolja a MÁV-START a jegyek megvásárlását elővételben, akár az utazást megelőző napon.

Balaton északi partja

A Balaton északi partján a vasúti közlekedés május 30-ig szünetel, Székesfehérvár és Balatonfüred között az utasokat a villamosítás miatt pótlóbusz szállítja, melyeken a kerékpárszállítás nem lehetséges. Addig az északi part települései kerékpárral a Déli–>Parti sebesvonatokkal érhetőek el Balatonaliga és Szántód (Tihanyrév) felől kerékpározva, vagy a Göcsej és Bakony InterCity-kel Veszprém felől, a Veszprém—Balatonalmádi kerékpárúton át.

Május 31-től Budapest és Balatonfüred között kétóránként nagy befogadóképességű kerékpáros kocsival közlekedik a Kék Hullám InterCity. A vasúttársaság a kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánlja, Balatonfüred és Balatonalmádi is ezzel a vonattal érhető el a leggyorsabban.

A Budapest és Balatonfüred közötti Katica sebesvonatokon a kerékpárszállítás kevésbé javasolt, a rendelkezésre álló vonatonkénti 4-8 hely csak kerékpárhelyjeggyel vehető igénybe.

Nyitókép: sonline.hu

Forrás: mávcsoport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva