likeBalaton | 2021.12.20. 12:00
Ezekkel a feltételekkel ingyenes utazhatnak az alsósok
Ismét ingyenes utazhatnak az alsó tagozatos diákok a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV járatain.

A 2019 nyarán elindított „Hol vagy, Kajla?” program továbbra is nagy népszerűségnek örvend a kisiskolás családok körében.

A téli szünetben, december 22. és január 2. között minden gyermek, aki a menetjegy vásárlásakor bemutatja a sárga Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát, a díjmentes Kajla jeggyel korlátlan számban utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain.

A program keretében országszerte 500 helyszínen lehet az útlevélbe pecsétet gyűjteni vagy arra kedvezményt kapni. A közlekedési társaságok ezzel támogatják a közös családi kirándulások szervezését a téli szünetben is.

– A Kajla egyedülálló lehetőség a családok számára most a téli szünetben is, akár egynapos akár egész hétvégés kirándulásokhoz. A program népszerűsége már három éve töretlen, és a belföldi turizmus fellendülésének köszönhetően egyre többen veszik igénybe az utazási kedvezményt, ennek köszönhetően pedig egyre több kisiskolás fedezi fel Magyarország természeti értékeit, épített örökségeit. A tartalmasan eltöltött idő minden család számára fontos, így arra biztatok mindenkit, hogy aki teheti, a téli szünetben is kövesse Kajlát, szerezzenek új élményeket, kiránduljanak együtt a rég nem látott rokonokkal, ismerősökkel, barátokkal – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Idén nyáron több mint 70 ezren éltek a Kajla útlevéllel igénybe vehető díjmentes utazási lehetőséggel a MÁV-START és a Volánbusz járatain.

Az ország szinte minden régiója népszerű volt, a diákok szívesen látogatták az ország nagyvárosait, valamint népszerű úti célok között volt Szentendre, Esztergom, a Dunakanyar, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó környéke.

Az őszi szünetben is több mint 13.500 Kajla jegyet váltottak a MÁV-Volán-csoport járataira. Ebben az időszakban a legnépszerűbb buszos úticél Siófok, Pécs, Eger, Szentendre és Esztergom volt, vonattal pedig a váci, a szegedi, a miskolci és a győri vonalon utaztak a legtöbben.

A Balaton körüli utazások megkönnyítése érdekében az őszi szünetben is elérhető volt a KAJLA programban részvevő gyermek részére a díjmentes KajlaBalaton24 napijegy, ebből több mint 11 ezret váltottak meg október végén.

A programhoz kapcsolódóan a MÁV-START 2019-ben felmatricázott egy Traxx mozdonyt Kajla kutyával, ami ebben az évben több mint 200 ezer kilométert tett meg az ország főbb villamosított vasútvonalain, illetve nemzetközi forgalomban Bécstől Bukarestig.

Jegyváltási információk a téli szünetben

December 22. és január 2. között minden gyermek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő sárga Kajla-útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát (diákigazolvány vagy személyi igazolvány), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain. A kék Kajla-útlevelek a téli szünetben már nem jogosítanak a kedvezmény igénybe vételére.

A díjmentes utazásra szóló vasúti menetjegyet előre meg kell váltani, melyre a pénztárakban, a jegykiadó automatáknál, az új ELVIRA felületén és a MÁV applikáción keresztül van lehetőség. A jegyet egyútra és oda-vissza útra is meg lehet vásárolni az általános utazási szabályok szerint.

Az ingyenes utazás 2. kocsiosztályra érvényes, feláras vonatokra a gyorsvonati pótjegyet, a pót- és helyjegyet, a helyjegyet, vagy a pótjegyet a Kajla kampány keretében díjmentesen utazó gyermek részére is meg kell vásárolni.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. járatain a gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő 33 százalékos kedvezményben részesül, amennyiben más kedvezménnyel nem rendelkezik.

Volánbuszos utazás esetén a Kajla-jegy elővételben megváltható a társaság pénztáraiban és utazáskor az autóbuszjáratok fedélzetén is. A Volánbusznál a gyermekekkel együtt utazó kísérők menetjegyüket a társaság hatályos díjszabása és kedvezményrendszere alapján vásárolhatják meg. A távolsági kiegészítő jegyet a Kajla-kedvezménnyel utazó gyermeknek, valamint a kísérőknek is meg kell vásárolni, amennyiben ilyen besorolásba eső járaton utaznak.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva