Krausz Andrea | 2019.03.06. 06:00
Ezen a vitorlázó-vb-n bárki nyerhet!
Itt az e-vitorlázás! A megfelelő ügyesség, valamint játékrutin megszerzése után akár bejuthatunk az októberben Bermudán rendezendő világbajnokság élő döntőjébe és megnyerhetjük a 10 ezer dolláros fődíjat. A játék szabályainak folyamatos fejlesztésében magyar szakember is részt vesz.

A Virtual Regatta egy ingyenes, platformfüggetlen e-vitorlás játék, melyet olyanok is kipróbálhatnak, akik még soha sem ültek hajóban, de egyre népszerűbb a rutinos vitorlásversenyzők körében is. Játszani okostelefonon, tableten vagy számítógépen is lehet. A Virtual Regatta platformján fut a World Sailing, a vitorlássport nemzetközi irányító szervezetének hivatalos E-vitorlás Világbajnoksága, melyet tavaly hirdettek meg először.

Az online játékok népszerűségét is bizonyítja, hogy 2018-ban mindjárt 74 ország több mint 169 ezer játékosa vett részt a vb-n. Az online kihívások alapján felállított ranglista nyolc legeredményesebb versenyzője kapott meghívást Floridába, a sarasotai konferencián rendezett helyszíni döntőre, ahol a 43 éves francia Elouan Le Coq vehette át az e-vitorlázás első világbajnoki címét, igaz ő „valódi” versenyző is volt valamikor.

2019 eSailing World Championship | Launch

The 2019 eSailing World Championship is underway! ? ⛵️Play now ➡️ https://esailing-wc.com/

Közzétette: ESailing World Championship – 2019. január 21., hétfő

Magyar vonatkozása is van ennek az e-világbajnokságnak. Egyrészt az idei Budapest Boat Show-n hirdették meg az első hazai vitorlás e-sport-versenyt, a Magyar Vitorlás Szövetség pedig népszerűsíteni szeretné ezt a versenyzési formát, másrészt egy magyar fiatalember a játék szabályanak fejlesztésében is részt vesz.

Böröcz Bencét sokan ismerik a vitorlázás berkeiben, 27 éves kora ellenére ugyanis az egyik legrutinosabb nemzetközi versenybírónak számít, akit nemrég a World Sailing (Nemzetközi Vitorlás Szövetség) a világ vezető vitorlás versenybíróinak szűk körébe választott. A vezér és vezető versenybírók csoportjába azokat sorolják, akik elegendően tapasztaltak ahhoz, hogy az olimpián, a négyévente megrendezésre kerülő összevont olimpiai világbajnokságon, a világkupa-sorozat versenyein vagy az olimpiai osztályok világbajnokságain a versenybíróságban szerepelhessenek.

Böröcz Bence nemzetközi versenybíró vezetésével ültették át a versenyszabályokat (Fotó: jurylife.com)

Böröcz Bence a World Sailing felkérésére egy nemzetközi munkacsoportot (is) vezet, amely az E- vitorlás Világbajnokság versenyszabályainak megalkotásáért és folyamatos frissítéséért felel.
– A feladathoz egy lelkes, fiatalos csapatot szerettek volna építeni, akik értik a valóságos és a virtuális világ közötti kapcsolatot, másrészt a legképzettebb embereket próbálták kiválasztani – mondta a LikeBalatonnak Böröcz Bence.

– A virtuális játék is hasonló keretek között zajlik, hasonló szabályok szerint működik, mint a valós verseny, viszont sok mindent le kellett egyszerűsíteni, hogy olyan embereket is el tudjon érni a játék, akik maguk még nem sohasem vitorláztak. Vannak, ugyanis olyanok, akiknek nincsen lehetőségük vitorlázni, hisz nincs vízfelület az országukban, vagy túl távol van a tenger – magyarázta a fiatal versenyszakértő, aki hozzátette, hogy főleg azokkal van kapcsolatban, akik egyébként is űzik a sportot. Tőlük pozitív visszajelzéseket kap az e-játékkal kapcsolatban. Elég nagy az érdeklődés és elsősorban gyerekek, fiatalok játszanak.

Egyre többen érdeklődnek az új e-sportág iránt (Fotó: World Sailing)

Folyamatosan követjük a szabályok változását. Ahogy a valós vitorlásversenyeken is változnak a keretek, úgy nekünk is meg kell fontolni, hogy hogyan módosítsuk a virtuális szabályokat – emelte ki Böröcz Bence, aki hozzátette, hogy sokféle e-sportversenyt látni a világon, de egyetlen sportszövetség sem tudta megugrani, hogy a hagyományos versenyei mellett e-sporttal is foglalkozzon. A World Sailingnek ez sikerült.

Ott lehetünk a legjobb nyolc között! (Fotó: esailing-wc.com)

A játék ingyenes és platformfüggetlen, a virtualregatta.com oldalon a Virtual Regatta Inshore játékot kell keresni! A részletekről itt lehet olvasni.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva