2019.07.10. 10:00
Ezért lett végre menő a Balaton!
7 éve indult el a VOLT Produkció gondozásában a MOL Nagyon Balaton kezdeményezés, amelynek célja, hogy összefogja a legmenőbb és legizgalmasabb rendezvényeket a magyar tenger partján. Idén már majdnem 40 esemény szerepel a programsorozatban, amelyek mindegyikének közös jellemzője a kifejezetten magas színvonal. A VOLTot és a Balaton Soundot is jegyző Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán szerint végre újra menő a Balaton. Előbbivel beszélgettünk arról, hogy mi is ez a programsorozat pontosan.

– Tegyük tisztába, kérlek azt, hogy tulajdonképpen mi is ez a MOL Nagyon Balaton?
– Erre a legjobb válasz az, hogy egyáltalán miért is találtuk ki 2012-ben. Két dolog miatt. Egyrészt a Balaton Sound annyira sikeres lett, hogy a Balaton partján működő kisebb programok szervezői elkezdtek felkeresni minket azzal, hogy szeretnének velünk együttműködni valamilyen módon. Sok színvonalas, kedves és izgalmas esemény van a tó körül, ám a legtöbb szervezőnek arra már nincs energiája, vagy pénze, hogy kampányt vagy publicitást tegyen a rendezvény mellé, ezért ezeket kevesen ismerik. Megfogalmazódott az ötlet, hogy hívjunk létre egy ernyőt, amely alá bevonnánk a Balatonon működő jobb ügyeket és mi megpróbálunk forrást, médiát és egyebeket találni azért, hogy megmutathassuk ezeket a nagyvilágnak. Ez volt az egyik ok.

– Másrészt ugyanabban az évben lent voltam a családommal augusztus 20-án.
– Bár azon a napon fél Budapest a Balaton körül volt, mégsem láttunk olyan programokat, amelyekre azt mondanám, hogy valóban ünnepé teszik augusztus 20-át. Arra gondoltunk, hogy mindamellett, hogy mi magunk hozunk létre balatoni programokat, megpróbáljuk ösztönözni a környéken lévő vállalkozásokat, hogy ők is tegyék hozzá a magukét. 2014-ben ez az egész azzal folytatódott, hogy elkezdtük megépíteni a már említett ernyőt, amellyel összefogjuk a balatoni kezdeményezéseket. Ennek része volt az is, hogy mi magunk szerveztünk augusztus 20-a köré néhány programot. Volt egy LGT-koncert – az utolsó, Somló halála előtt – akkor indult a B my Lake és a STRAND Fesztivál is, de tartottunk gyerekfesztivált, meg összehoztunk még néhány kisebb dolgot. Jól sikerült, de láttuk azt, hogy több van ebben és akár évszakokra túlnyúlóan kiterjeszthetnénk ezt a projektet. Bizonyos szempontból elkezdtünk úgy működni, mint egy ügynökség és nekiálltunk felkarolni a Balaton környéki eseményeket. Fontos megjegyezni, hogy soha senkitől egy forintot nem kértünk, a cél ugyanis a balatoni összefogás azért, hogy vonzóbbá, eladhatóbbá tegyük a Balatont úgy, hogy egy másik polcra is helyezzük egyúttal.

– 7 év után miért izgalmasak még mindig ezek a balatoni ügyek?
– Ma már sokkal izgalmasabb, mint az induláskor. Idén már majdnem 40 esemény szerepel a MOL Nagyon Balaton kínálatában.
Lehetne ez több is, de szigorúan odafigyelünk arra, hogy csak a legszínvonalasabbakat és legérdekesebbeket gyűjtsük össze.

Egyetlen rendezvényt sem szeretnék leszólni, sok jó program van a Balatonnál, ám mi úgy gondoljuk, hogy az még nem feltétlenül kiemelésre érdemes program, ha egy zenekar játszik valahol szabadtéren. Viszont sok olyan van, amelyik nyugat-európai mércével is megállja a helyét, vagy éppen attól különleges, hogy a Balaton egy izgalmas helyén van. Mi ezeket akarjuk egy csokorba gyűjteni és kialakítani közöttük egy laza kapcsolatot azért, hogy segítsék egymást. Azt érezzük, hogy a Balatonon nagyon helye van annak, hogy az emberek kitaláljanak jó dolgokat. Tök jó érzés azt látni, hogy évről-évre találunk olyanokat, akik valamit hozzátesznek a nagy közös egészhez. Nem azt mondom, hogy már minden megtörtént, aminek meg kellett, de felmerül bennem a gyanú, hogy egyre nehezebb újdonságot alkotni.

Erre nekem kapásból eszembe jut az Everness fesztivál, ami totál más, mint amit megszokott az ember. Adott egy megszállott csapat, akik egy olyan világba viszik el a vendégeket, ami tényleg nem egy hagyományos fesztivál. Legalábbis ott nem az a lényeg, hogy nagyszínpadokon zenekarok játszanak. Ezzel együtt mégis egy fesztiválról beszélünk. Olyanról, ami abszolút egyedi – és a Balatonon van. De említhetném az Ultrabalatont, a balatoni körbesétálást, vagyis a Balaton Caminot, vagy akár az általunk szervezett kompkoncerteket, amelyből szeptemberben már a tizenhatodikat tartjuk Majkával. Minden Kompkoncert fél évvel az indulás előtt teltházas. Ezek mind-mind olyan sztorik, amelyeket büszkén meg lehet mutatni bárkinek szerte az országban, hogy tessék, szerintünk ezek teszik igazán izgalmassá a Balatont.

A likeBalaton.hu Magazin ingyenesen elérhető a Balaton körül.

Messze vagy a Balatontól, de megnéznéd a likeBalaton.hu Magazin nyári számát? Katt ide!

 

– Közben szorongatok a kezemben egy magazint is.
– Az említettek programok szervezése és a partnereinkkel való kapcsolattartás mellett azon is munkálkodunk, hogy meglegyen az egész kezdeményezés saját médiája is. A Balaton Magazin nem egy reklámújság, hirdetések és PR-cikkek helyett olyan interjúk, cikkek, ügyek alkotják, amelyek érdemesek arra, hogy egy lángossütőnél leülve, a strandnapernyő árnyékában, vagy a nyaralóban elolvassa azokat az ember. Minden cikk a Balatonról szól: eseményeket, fellépőket, arcokat mutatunk be, illetve benne van a mi TOP100-as listánk, amelyet a Balatoni Körrel együtt állítottunk össze. Vannak más kiadványaik is: a balatoni események közül 12-nek mi készítjük és terjesztjük a műsorfüzetet „Best of Summer” néven. Ez egy idei fejlesztés, ami ígéretes…

– Vajon el fog szakadni valaha a Balaton a poszt-szocialista hangulattól, a „májszbitte” harsogástól és egyebektől?
– Ez a része is megvan a Balatonnak, ez tény, és ez szeretjük is. Rögtön hozzátenném, hogy Miami Beach sem csak a csillogásról szól, ott is látsz rengeteg olyan figurát, akiket elnézve azt gondolod, hogy megállt az idő.
Az viszont nem elhanyagolható szempont, hogy amikor 12 éve elindítottuk a Balaton Soundot, akkor még egy valós kérdés volt, hogy érdekel-e egyáltalán bárkit is a Balaton. Nem ciki? Azóta pedig láthatjuk, hogy mennyire nem az!
Számomra az a legszerethetőbb ebben az elmúlt évtizedben, hogy sokan önerőből jutottak el oda a Balaton partján, hogy megnyitottak egy olyan tök jó éttermet, kávézót és egyebet, amely a világ bármely pontján megállná a helyét. Ma már egyáltalán nem csak az jellemző a Balatonra, mint ami a nyolcvanas-kilencvenes években volt. Ugyanez igaz a kultúrára is. Azonban kell az – és ebben igyekszünk segíteni -, hogy mindez eljusson azokhoz, akik erre valóban kíváncsiak.

– Ősszel pedig megint jön egy újabb fesztivál, amivel kapcsolatban az volt az érzésem, hogy a Paloznaki Jazzpiknik déli riválisa lesz.
– Pedig nem így van. Olyannyira nem, hogy az ottani szervezőkkel, Homola Szabiékkal elég jó barátságban vagyunk, régóta dolgozunk együtt. Az elmúlt években voltak olyan fellépők, akiket mi vittünk hozzájuk, vagy éppen a nagyszínpaduknak voltuk a névadói. Ezek a programok jól elférnek egymás mellett, kiegészítik egymást. Pont azért tettük egyébként szeptemberre a Balaton Pikniket, mert akkor már kihal a tó környéke. Szezon után egyértelműen kiürül a Balaton, ám péntekenként, ja még jó idő van, újra megtelik.

Lobenwein Norbert, a VOLT produkció és a Nagyon Balaton egyik „atyja”Fotó:: Polyák Attila

Arra gondoltunk, hogy miért is kellene lehúzni a redőnyt, amikor még bőven lehet jó idő szeptemberben is.
Most az a feladat, azon dolgozunk, hogy ez ne így működjön. Szerintem a Balaton Piknik képes lehet arra, hogy újra megtöltse a déli parton lévő nyaralókat és éttermeket vendégekkel. Igaz, hogy nem Balaton Sound léptékű látogatóval számolunk, de így is arra készülünk, hogy napi ötezer ember kíváncsi lesz a rendezvényre: a Morcheeba, Róísín Murphy, José Gonzalez, Bebel Gilberto, Nicola Conte a fő fellépőink, két nap alatt a balatonboglári Gömbkilátó tövében. Az egyik legizgalmasabb hely a déli parton. Szóval ez a két sztori abszolút erősíti egymást. Hozzátenném, hogy baromi jó érzés az, hogy a MOL Nagyon Balaton elmúlt hét évében még nem volt olyan partner, aki kiszállt volna az együttműködésből.

– Még a Pikniken sem vagyok túl, én mégis kíváncsi vagyok arra, hogy milyen álmok maradtak még a Balatonnal kapcsolatban?
– Nincsenek konkrét nagyravágyó terveim. Ami eszünkbe jut, azt általában viszonylag gyorsan megvalósítjuk. A már meglévőkön pedig nagyon sokat dolgozunk azért, hogy egyre jobbak legyenek. Házon belül azt látom, hogy sokkal jobban összeállt a csapatunk, egyre jobban összeforrnak, mindenki pontosan látja már, hogy mi a dolga és a szerepe – ami nagyon fontos és óriási dolog. Minden jóval olajozottabban működik, ami azért nem semmi, hiszen amiket csinálunk az nem kevés és nem is kicsi. Rengeteg ötlettel keresnek meg minket, és néha még nekünk is eszünkbe jut valami jó dolog. Igaz, hogy 10-ből 9-et elvetek,
de az az egy talán még jó is lehet.

Forrás: origo

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva