2019.06.03. 11:00
Ezt intézd el, hogy ne az út szélén élvezd a napsütést
A motorolaj, a hűtőfolyadék vagy a fékolaj utántöltésének elmaradása, illetve a nem megfelelő keréknyomás okozza június és augusztus között a legtöbb meghibásodást a járművekben.

A nyári szabadságok és a kánikulai hétvégék idején sok autós indul a szokottnál hosszabb utakra, ezt megelőzően azonban sokan nem fordítanak kellő figyelmet a jármű felkészítésére, illetve állapotának felmérésére a LUKOIL kútvezetőinek tapasztalatai szerint. A még garanciális autók esetében például érdemes ellenőrizni, hogy a következő szervizeléshez megállapított futott kilométerek számát várhatóan túllépik-e az út során, ugyanis ebben az esetben ajánlott korábban átnézetni az autót, hogy az esetleges hibákra még időben fény derüljön.

– A futómű beállítását évente kétszer érdemes elvégeztetni, hiszen a téli hónapok folyamán a rosszabb útviszonyok miatt könnyen elállítódhat, ami később kárt okozhat az autóban és az abroncsokban egyaránt. Emellett a fékbetéteket is célszerű ellenőrizni a hosszabb utak előtt, mivel csak így garantálható, hogy egy erősebb fékezés esetén úgy reagál az autó, ahogy arra szükség van – foglalta össze ezzel kapcsolatos tapasztalatait Kis Gergely, a LUKOIL Gyömrői és Pesti úti kútjainak vezetője. Sok esetben azonban szakszerviz segítsége nélkül is gondoskodhatunk arról, hogy az autónk megfelelő állapotban legyen az út előtt. A kútvezető szerint az alábbi hét pontos listát érdemes követni az út előtti ellenőrzés alkalmával:

1. A nyári gumik átvizsgálása során a szemmel látható sérülések mellett mindenképpen ellenőrizni kell a profilmélységet, hiszen a kopott abroncsok tapadása nem megfelelő. A guminyomást bármelyik benzinkúton meg lehet mérni, és indulás előtt érdemes figyelembe venni, mennyi csomaggal kívánunk elindulni – az átlagosnál jobban megterhelt autó esetében ugyanis a megszokottnál magasabb lehet a nyomás.

2. A folyadékszintek ellenőrzése kiemelten fontos: a motorolaj és hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot is érdemes megnézni, ha pedig szükséges, az utántöltésről is gondoskodni kell. A motorolaj esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a megfelelő fajtát használjuk, máskülönben komoly problémák léphetnek fel.

3. Mindenképpen javasolt megnézni, hogy az akkumulátor megfelelően működik-e, szükség esetén pedig érdemes feltölteni vagy kicserélni.

4. A nyári zivatarokra készülve gondoskodni kell az ablaktörlő lapát cseréjéről, mivel a téli használat megviseli, aminek következtében berepedezik, elkopik a gumi. Az alkoholtartalmú téli szélvédőmosót nyárra ajánlott lecserélni, valamint gondoskodni kell arról, hogy a tartály teljesen fel legyen töltve. Sokszor még a megfelelő mosófolyadékkal is problémát okoz a rovarok eltávolítása a szélvédőről, ehhez azonban lehet külön tisztítóspray-t kapni, amivel egyszerűen eltávolíthatók a felületről.

5. Az autó alapos külső-belső tisztítását már tavasszal célszerű beiktatni, azonban egy hosszabb autóút előtt érdemes ezt megismételni. A motor tisztítása elengedhetetlen bizonyos időközönként, azonban fontos szem előtt tartani, hogy ehhez mindenképpen szakemberre van szükség. A jármű külső tisztításához a legegyszerűbb egy gépi autómosót felkeresni, de egy szivacs és autósampon segítségével akár kézzel is megtisztítható az autó.

6. A klímával rendelkező autók esetén kiemelten fontos, hogy évente legalább egyszer kitisztítsák a rendszert. Egyes módszerekhez szakszerviz segítségét kell kérni, de ha erre nincs idő, egy speciális tisztító spray használatával bárki elvégezheti a tisztítást.

7. A hosszabb utak előtt a biztonsági felszerelések ellenőrzése is elengedhetetlen: gondoskodni kell az elsősegélydobozról, pótizzókról, az elakadásjelző háromszögről, valamint a kötelező sárga fényvisszaverő mellényről. Külföldi utazás előtt érdeklődjünk az ott esetleg kötelező tartozékokról, úgymint az alkoholszonda Franciaországban, vagy a sok helyen elvárt tűzoltókészülékről.

– Az autósoknak fel kell készülniük azokra az esetekre is, amikor például egy baleset miatt nagyobb torlódás alakul ki egy útszakaszon. Főleg kánikula idején fontos, hogy legyen elég folyadék az autóban, hiszen a napsütésben hamar átmelegszik a jármű, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet. Az átmelegedést akár dugóban ülve, akár egy parkolóban hagyott autó esetében olyan kiegészítő termékekkel a legegyszerűbb enyhíteni, mint a szélvédőtakarók és különféle árnyékolók – tette hozzá a LUKOIL munkatársa.

forrás: automotor.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva