D. K. / ripost.hu | 2020.07.05. 07:17
Ezt nem hiszed el! Csodás alkotások, például kanálból
Egyre többen gondolják úgy, hogy a szemétben landoló kacatok még használhatók valamire. Egy kis, Bakonyban megbúvó faluban, Cseszneken él és alkot Rónaszéki Zoltán, aki mesterszintre képezte magát hulladék újrahasznosítás terén.

– Már kiskoromban is imádtam bütykölni, tipikusan az a gyerek voltam, aki mindent szétszedett, hogy megnézze, hogyan működik. Aztán persze összerakni már nem mindig sikerült. Mindig azon voltam, hogy valami maradandót alkossak. Kőből, fából, fémből, mindegy is, a lényeg, hogy engem túléljen a mű – magyarázza Zoltán, akit nemcsak a kíváncsiság hajtott előre, hanem valami más is.

Fotó: Rónaszéki Zoltán

Egy kismotorral kezdődött minden

Azóta készít dísztárgyakat, mióta édesapja megtanította hegeszteni. De már korábban is érezni lehetett, hogy ez a fiú tehetséges, tud valamit, amit más nem!

– Sok évig próbálkoztam fafaragással, rajzolással, festészettel is, de nem találtam a saját stílusom. Most úgy érzem, hogy végre megérkeztem. Karosszérialakatosnak tanultam, 2 éve pedig letettem az AWI hegesztő vizsgát is. Mindig is szerettem fémmel dolgozni, de a használt alkatrészekből való alkotásra akkor kaptam rá, mikor egy kollégám felmondott, és a műhelyben lévő lim-lomból búcsúajándékként egy motor szobrocskát készítettem neki. Hamarosan magamnak barkácsoltam, aztán a dolog annyira kinőtte magát, hogy mára az eredeti szakmám mellett nagyobbrészt csak ezzel foglalkozom. Bármiből, de tényleg bármiből lehet valamit, sőt, értéket alkotni. Például már senkinek sem kellő evőeszközökből – mondta Zoltán.

Fotó: Rónaszéki Zoltán

Azt olvastad, hogy Több mint 14 ezer gyufából épült újjá a balatonedericsi kastélyt?

Így született a Real Madrid címer

Zoltán legutóbbi munkája egy Real Madrid címer, ami egy drukker születésnapjára készült. Egészen izgalmas alapanyagokból állt össze a mű. Vezérműlánc, csapágygolyó, anyacsavarok, golyóskosár, sőt, betonvas is került a kompozícióba, a pajzs gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosított anyagból áll – akárcsak a többi munkám – mondta a mester a ripost.hu-nak.

Fotó: Rónaszéki Zoltán

Nem titok, hogy a címernek hatalmas sikere volt.

– Mindenkinek tetszett, bevallom, ez nagyon jó érzés. Sokan kérdezik, hogy csinálom. Valójában amikor megbombáznak egy új kéréssel, szinte mindig előre látom magam előtt a kész tárgyat – részletezte Zoltán.

Tudtad, hogy egy festőnő a balatoni kövekre készít színes mozaikokat?

Fotó: Rónaszéki Zoltán

– A megrendelő persze csak a végeredményt látja, de a reakció szinte mindig ugyanaz: jobb lett, mint ahogy elképzeltem! Igazság szerint ez motivál a nehézségek leküzdésében, és abban, hogy ne hagyjam abba. Soha nem hittem el, hogy a hobbim lehet a munkám, most viszont úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok. És nem állok le, amíg bírom, csinálom – vallja a mester.

Életre kelti a szürke házfalakat ez a nagyvázsonyi lány, neked is látnod kell!

Fotó: Rónaszéki Zoltán

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva