Fábos Erika | 2019.07.04. 14:00
Ezt tedd a vízben, ha kedves az életed!
A vízimentő szerint a tragédia megelőzése ott kezdődik, hogy nem kerülsz veszélyes helyzetbe a vízben. Mondjuk, egy okos úszógumi is komoly segítség lehet.

Bagyó Sándor, az Országos Vízimentők Szakszolgálatának elnöke szerint a legfontosabb tudnivaló, hogy aki nem tanult meg jól úszni, ne merészkedjen sehol a bóján túlra és csak olyan vízbe menjen, ahol leér a lába! És ez vízibiciklivel is igaz. Ha pedig vihar közeleg, senkinek semmi keresnivalója a vízen, ha kedves az élete.

– Ha ezt a két szabályt betartanák az emberek, csak ezzel több balesetet el lehetne kerülni évente – mondta Bagyó Sándor. – Azzal is sok bajt meg lehetne előzni, ha a fürdőzők tisztában lennének azzal, mennyire fontos, hogy veszély esetén nyugodtan cselekedjenek. Lélegezzenek egyenletesen, feküdjenek a hátukra a vízen és lebegjenek a víz felszínén, ahogy az úszásoktatáskor az első órán tanítják. Ha van a közelben bármilyen úszó tárgy, akkor kapaszkodjon bele.

A vízimentők ezzel a hajóval riasztás után, egy percen belül indulnak és bármilyen életmentő műveletet el tudnak végezni. Fotó: Magyarországi Vízimentők Szakszolgálata

Tavaly történt az az eset, hogy egy házaspár vízibiciklizni ment, és miközben úszkáltak, a déli szél besodorta az eszközt a mélyebb vizekre. A férfi hiába próbált utánaúszni, nem tudta elérni a vízibiciklit, elfáradt, és elmerült. Már nem tudták élve kimenteni. Ez is általános probléma, hogy nagyon sokan úgy indulnak mély vízbe, hogy nincsenek tisztában a fizikai teljesítőképességük határaival, vagy az egészségügyi állapotukkal. Évről-évre történnek halálos balesetek azért, mert az úszó nem bírja a terhelést, kimerül és elsüllyed. Az idei évtől, ilyen helyzetekben már drónok is segítik a mentést.

– A legtöbb tragédia elkerülhető lenne, sokszor érthetetlen a számunkra, hogy miért következett be – mondta Bagyó Sándor. – A víz veszélyes hely, nem olyan, mint egy park, hogy ha valaki elesik, kicsit megüti magát. Itt az első tévedésnél, vagy ügyetlenségnél meg lehet halni. Az emberek eljönnek a Balatonhoz és a hétköznapi szabályokat maguk mögött hagyják, ki akarnak kapcsolódni és nemcsak átvitt értelemben kapcsolnak ki. Alapvető szabályokat hagynak figyelmen kívül.

Fotó: Krausz Andrea

Sok munkát ad a vízimentőknek az is, hogy felhevült testtel ugranak a strandolók vízbe, vagy a vízibicikliről olyan mély vízbe ugrálnak, amitől megijednek, bepánikolnak és elsüllyednek, örökre. Éppen ezért csak olyan vízibiciklit szabad kikölcsönözni, amelyiken van mentőgyűrű, vagy mentőpatkó. Amelyiken nincs semmiféle biztonsági eszköz, inkább hagyjuk ott!

Tudtad? Már okosúszógumi is létezik
Németországban már elterjedt eszköz a Restube. Ez egy kisméretűre összehajtható, övvel ellátott csomag, veszély pillanatában csak egy zsinórt kell megrántani és pillanatok alatt felfújódik. Ugyanabból a professzionális anyagból készült, mint a legmodernebb mentőmellények. A speciális „légzsák”, egy német szörfös találmánya, azoknak, akik szabadon, de biztonságban akarnak mozogni. Olyan esetekre, amikor nem tudnak klasszikus úszógumit magukkal vinni.

 

Viharban, egy izomgörcsnél vagy hirtelen rosszullétnél életmentő lehet, azok számára is, akik jó úszók. Nemcsak segít, de akár jelzőbójaként is működik, akkor is hatásos, ha valaki alábukik, az élénksárga ballon messziről jól látható. Horgászat, evezés, úszás, hajózás és bármilyen vízisport közben jól jön.

Borítókép: MTI

Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva