2019.06.15. 06:00
Itt a Nagy Balatoni Fagyitérkép!
Körbekóstoltuk a balatoni fagyizókat, megmutatjuk, hol érdemes sorban állnod a hűsítő finomságért! 25 fagyizó, semmi fizetett vélemény, csakis a likeBalaton.hu kollégáinak ajánlása. :)

Balatonvilágos megújult fagyizójában, a Teknős – Pizzéria & Coffe-ban az isteni pizza és kávé mellé Manna Ice fagyit is választhatunk, köztük a mákos korongot vagy a málna cseppet, de vannak cukor-, valamint laktóz- és gluténmentes változatok is.

Fotó: Teknős Pizzeria, Facebook

 

Siófok szívében, a Dinasztia Cukrászdában több tucat főzött és kézműves fagyi közül válogathatunk. Ha szerencsénk van, kifoghatjuk a legújabb remekművet, a fekete ribizlis-étcsokoládés fagyit, amit megbolondítottak egy kis karamellizált manduladarabos fehércsokival.

Fotó: Krausz Andi

 

Zamárdiban 40 féle íz közül válogathatunk a hangulatos Tóparti Fagyizóban, ahol olasz kézműves remekekkel várják a vendégeket.

A szántódi révben is érdemes kiszállni az autóból egy jeges finomságért. A Rossini Fagyizóban saját készítésű, kézműves fagyikat árulnak 75 féle ízben, az idénynek megfelelően. Mindig találhatunk cukormentes változatot és 100 %-ban gyümölcsből készült kreációkat is.

Az egész évben nyitva tartó Cuki fagyizóban helyben készített sütemények és fagylaltok várják a vendégeket Balatonföldváron, a központtól mindössze 100 m-re.

Balatonszemesen a Margaréta a gyerekek kedvence, pedig ez egy igazi felnőtt fagyizó. A fagyimester, Böröczky Asztalos Ágnes különlegességei ugyanis az alkoholos fagylaltok. Van pálinkás, rozés, de többféle boros fagyit is árulnak gyümölcsös ízesítéssel. Az idei év újdonságai közül a mézes-almás homoktövisnek van eddig a legnagyobb sikere.

 

A vendégek régi és állandó kedvence pedig egy csokifagyi, ami területileg szelektált belga csokoládéból készül, a 100 százalék pisztácia pedig valódi különlegesség, más élmény, mint általában a pisztácia fagylaltok, ráadásul csodás rózsa formában is lehet kérni.

A balatonlellei Márton cukrászdában 1979 nyarán lehetett először fagyizni. A 40 év tapasztalat érezhető, és van ami azóta is változatlan, például, hogy a fagylaltokat helyben főzik, valódi tejszínt, tojást és gyümölcsöket használnak fel hozzá, nincs semmi mesterséges színező vagy ízesítő anyag. Amióta először készült, azóta a Lellei álom nevű fagyi, a vendégek első számú kedvence, ami egy vaníliás fagylalt, grilázzsal és csokiöntettel, de a málna és az eper fagyikból is több tégellyel készül egy forgalmasabb nap, annyira fogynak.

 

Legalább húsz féle íz van a kínálatban és sehol nem ettem még finomabb gesztenyefagyit, mint a Mártonnál, de az utánam következő kislánytól azt hallottam, a mókuscsók a legjobb…

Alsóbélatelepen, Lovizer Ferenc, a másik „nagy öreg”, a Déli parton, ha fagyiról van szó. A fonyódi hegy lábánál található üzletben még akkor kezdték a szakmát, amikor gömbnek mondták a gombócot és békebeli cintányéros hűtőpultból adagolt a fagylaltos.
A Nosztalgia fagyizóban, 1954-óta árulnak fagyit. Saját receptek alapján készül minden, olyan különlegességek is, mint a gyógynövényes, fűszeres fagyik, a citromfű, a kapor, a bazsalikom, bodza. Nekem a rizs és a retro nevű fagyi ízlett legjobban, ami egy sós szotyolás fagylalt, különböző magvakból készült grillázzsal.

Balatonmáriafürdőn, a csatornaparton működik a környék legjobb fagyizója, a Florida Fagyizó. 1992 óta, naponta 33 féle fagyit kínálnak. Ez egy családi vállalkozás Pálfi Attila, cukrász és a veje, Somodi János készíti a hideg édességeket. Szó szerint, sokféle sütemény is megjelenik ugyanis fagylalt alakjában náluk: van francia krémes, van almás pite, mascarponés répatorta, szilvás-meggyes rétes, de zseniális az aludttejes prószás fagyijuk is.
Minden augusztus 20-ra pedig az országtorta verseny tortáját kreálják fagyigombócba. Az Év balatoni fagyijait is naponta készítik és büszkék rá, hogy 2014-ben a Balatoni randevú, 2016-ban pedig a Vulkánok ajándéka nevű receptjükkel nyerni is tudtak ebben a versenyben.

Zalakaroson a Szilágyi cukrászdában a karamell fagyi és a diós füge fagylalt a kedvencünk, és leülhetünk fagyi kelyhet is enni. Már el is felejtettük a rohanós napokban, milyen érzés egy valódi tejszínhabbal megkoronázott banán split mellett ücsörögni. A fagyik adalék- és színezékanyagmentesek.

Fotó: Szilágyi cukrászda

Hévízen a Rózsakert fagyizóban a Hévízi-tó kincsét kár lenne kihagyni. Ez egy igazi nyári savanykás ízű hűsítő, rózsa, málna licsi keverék málnás ropogós ostyatörmelékes öntettel. A tavasszal nyitott fagyizó már most a helyiek és a nyaralók kedvence lett, jázmin fagyijuk a Balaton fagyija verseny különdíjas íze.

Fotó: Rózsakert fagyi

Keszthelyen, a Pethő utcában a legendás Jordanics, sőt, második üzletként a Sétálóutcán idén megnyílt Jordanics, ismerős cukrászda nevű hely is várja a jeges nyalánkságok kedvelőit, a tulajdonosok elmondása szerint a frissességet, kedvességet és minőséget szem előtt tartva.

A Jordanics két helyen is várja a vendégeket Keszthelyen Fotó – Keszey Ágnes

 

Míg az előbbiben olyan prémium különlegességek is megtalálhatóak, mint az izgalmas ízhatású sós karamell, a száz százalékos pisztácia, a vegán csoki és vanília és több féle cukormentes fagyi. Az új helyen 42 féle ízből választhatunk.

A Jordanics két helyen is várja a vendégeket Keszthelyen Fotó – Keszey Ágnes

 

A Jordanics-pultban vannak magas gyümölcstartalmú fagyik, az örök kedvenc grillázs, a sokak által kedvelt desszertek közül például a túró rudi és a sajttorta hidegen megálmodva, vagy a megosztó, de különleges kreáció: a fenyőmaggal díszített és ízesített étcsoki.

Az egyedi díszítésű epres sajttorta, a legújabb kreáció: a csokis baklava és az apró mogyorós fánkokkal díszített fagyi – ez csak néhány a közel 30 féle fagyi közül, melyek a keszthelyi Pálma cukrászda pultjában várnak a vendégekre.

A keszthelyi Pálma cukrászda finomságai – Fotó Keszey Ágnes

 

Az allergiások, valamilyen érzékenységgel élők is találnak maguknak fagyit: van tejmentes és például kávés, csokis, vaníliás cukormentes-, vagy egyben tej- és cukormentes, gluténmentes és vegán nyalánkság is szép számmal.

A keszthelyi Pálma cukrászda finomságai – Fotó Keszey Ágnes

 

A keszthelyi Pálma cukrászda finomságai – Fotó Keszey Ágnes

 

Az Illatos Izabella, a Balaton fagyija Gyenesdiáson született, s természetesen ez az Izabella és Othelló szőlőből készült fagyi is megtalálható a Bringatanya kínálatában.

A bazsalikomos málna volt az Év fagylaltja 2018-ban Fotó- Keszey Ágnes (archív)

 

A rebarbarás eper, a fehércsokis, levendulás szeder, a whiskey kávé, a licsi-málna, a cukormentes kókuszos tejeskávé, a diabetikus mentás mandarin is az egyedi ízkombinációk közé tartozik, csakúgy, mint a tavalyi év fagyija, a bazsalikomos málna.

A Vonyarcvashegyi naplemente és a Jégsarok egészen biztosan csak a vonyarcvashegyi Jégsarokban kerül a tölcsérbe.Az első egy tojáslikőrős, gránátalmás, marcipános ízkavalkád, a második egy édesen hűsítő, fehércsokis vanília, kávé-karamell és mandula grillázzsal. Bár mindkettőnél érdemes a színharmóniát is figyelni, de azért inkább ízleljük meg.

A vonyarcvashegyi Jégsarok is kínál egyedi ízeket Fotó: Jégsarok

 

A naponta kínált 30 féle íz között a különlegességek között van citromos bodzavirág, piros szőlő, bécsi krémes, mindenmentes málna és áfonya is.

A szigligeti Várkávézóban nem gombócot, hanem kenést kapunk. Itt minden fagyi glutén tartósítószer- és színezékmentes. Nem nagyon tudok kedvencet választani, a mangó, a piemonti sós mogyoró vagy a pisztácia mellett a szezonális gyümölcsfagyik is zseniálisak. A sor hosszú, de gyorsan halad, a kiszolgálás kedves, a fagyinkat alapból roppanós, édes tölcsérbe kapjuk.

Fotó: Várkávézó Szigliget

 

Mindszentkálla Fő utcáján a Kő fagyiban? egy titok van: a gyümölcsfagyi gyümölcsből, a mandulafagyi mandulából készül és a rosé fagylaltba beleöntenek néhány palack bort. Az aprócska település fagyizója sokak bakancslistáján szerepel, időnként az utcán kígyózik a sor, de megéri kivárni, sőt akár kétszer is sorba állni a jeges finomságokért.

Aki Révfülöpön jár, annak kihagyhatatlan a Móló Cukrászda Gombóc fagyizója. A móló bejáratánál található hangulatos cukrászda teraszán le is lehet ülni. Tavasztól helyben készített fagyi is van, kedves a kiszolgálás és remek az olasz kávé.

Fotó: Móló cukrászda

 

Balatonszepezden már több, mint negyed évszázada is cukrászda volt a Zsiráf, ahol nem csak házi készítésű gombócos fagyit, de fagylaltkelyheket is lehet kérni, és a teraszon elfogyasztani. A citromfagylalt a legjobb.

Zánka cukrászdája a strand mellett a Melodi Kávéház. A főzött fagyi természetes alapanyagokból készül, a gyerekek kedvence a kindercsoki, és mindenféle mentes fagyik is vannak. Fogyókúrázók, laktóz és gluténérzékenyek is nyugodtan mehetnek, lesz miből választaniuk.

Fotó: Melodi Kávéház FB

 

Balatonakaliban a Fék étterem mellett májustól októberig nyitva a fagyizó is. Tizenöt féle fagyiból lehet választani, és ha a tulajdonos Tóth Béla is a helyszínen van, garantált a mosolygás is.

Veszprémben a Völgy fagyizó a kedvencem. A patak téren a csobogó séd szomszédságában finom a fagyi, és gyakran ehetünk furcsa ízeket is: sósat, fűszereset vagy más furcsaságot, és a csoki az nem az az agyoncukrozott tejcsoki, de nem is keserű, hanem olyan nagyon- nagyon csoki.

Fotó: Völgy Fagyizó FB

 

Aki Balatonfüreden jár, rengeteg helyen hódolhat az édes bűnnek, ezek közül viszont kiemelkedik a Füredi Korzó Fagyizó. Tavasztól-őszig, nyitástól-zárásig hosszú sorok kígyóznak a pult előtt. Minden íz csodafinom, személyes kedvencem a tengeri sós karamella és minden, amiben mák van.

 

Balatonalmádiban a főtéren a szökőkút kívül, a fagylalt belül hűsít minket – itt található az Amaretto Fagyizó. Hatalmas a választék, és külön pacsi nekik, mert viszonylag nagy a kínálat tej-, cukor- meg mindenmentes édességekből. Általában nagy tömeg van, de ez ne ijesszen el senkit, a kiszolgálás gyors és kedves, hamar sorra kerülünk.

 

A felfedező típusoknak szeretettel ajánlom a Tutti Frutti Fagyizót Balatonfűzfőn. Még nem kapták fel annyira, rejtély, hogy miért nem, a környék egyik legjobb fagyiját ehetjük itt. Közvetlenül a 71-es mellett található, viszonylag nehéz eltéveszteni. Széles választék, kedves arcok. A gyerekekre is gondoltak: van egy eldugott kis udvar jobb oldalon, egy tuti csúszdával, hogy a felnőttek nyugodtan mehessenek még egy kört a fagylaltpulthoz.

Kiemelt kép: pixabay

Készítette: Krausz Andrea, Fábos Erika, Keszey Ágnes, Mihály Szilvia, Sági Ági, Szalai Mariann

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva