vg.hu | 2021.04.08. 12:00
Februárban is 90 százalékos a szálláshelyek kiesése
Maradtak a bőröndök a gardróbban. Megismétlődtek a januári mínuszok, februárban is 90 százalékos elmaradásban van a kereskedelmi szálláshelyi forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

Lényegében visszaköszönnek a januári mínuszok a februári statisztikában, a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák száma változatlanul 90 százalékkal csökkent éves alapon a KSH szerdai jelentése szerint. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 86, a külföldi vendégeké 94 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken februárban a tavalyihoz mérten.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai gyorsjelentése szerint a beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására februárban – akárcsak januárban – 90 százalékkal, 3,5 milliárd forintra csökkent a szálláshelyek bevétele, ami az év első két hónapjában összesen 6,7 milliárdot tett ki. Januárban és februárban a kereskedelmi szálláshelyek 90 százalékkal kevesebb, összesen 355 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A február nem hozott változást, hiszen a járvány nem indokolta a korlátozások enyhítését, a szálláshelyek továbbra sem fogadhattak turistákat, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal utazó vendégeket.

Februárban a kereskedelmi szálláshelyek mintegy fele zárva tartott, az üzemelő 1210 kereskedelmi szálláshelyből – köztük 473 szálloda és 538 panzió – volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében, ezek januárhoz képest 8000-rel több belföldi vendégéjszakát könyvelhettek el.

Az összes vendégéjszaka 68 százalékát a belföldi vendégek töltötték el februárban, amikor az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 90, a vendégéjszakáké 86 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 42 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 123 ezer volt. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 89 százalékos volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző évi februári forgalom mintegy harmada (36, illetve 33 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.

A külföldi vendégek száma 95, a vendégéjszakáké 94 százalékkal zuhant. A szálláshelyekre érkezett 19 ezer vendég 58 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 5,9 százalékra csökkent 2020 februárjához képest.

A legnagyobb mértékű (99, illetve 96 százalékos) visszaesést a balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten mérték.

Nyitókép: shutterstock
Forrás: vg.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva