Fábos Erika | 2019.06.15. 14:00
Fekete hattyúk költöztek a Balatonra?
Az elmúlt napokban több helyen is fekete hattyúkat láttak a Balatonon. Szépek, de a szakemberek szerint ez egy rossz hír.

A fekete hattyúkat Siófok és Balatonföldvár környékén látták – a legnagyobb közösségi oldal több csoportjában is beszámoltak erről horgászok és a Balatonnál élők.

– Ha ez igaz, az iszonyatosan rossz hír – reagált Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. – Ezek a madarak, akárcsak a bütykös hattyúk, nem őshonosak nálunk. Ugyanolyan tájidegennek számítanak, tehát nemkívánatos betolakodók a magyar faunába, mint az ázsiai márványpoloska. A márványpoloskák konkrétan bosszantanak bennünket, azt tehát könnyebben megértjük, hogy kártevők és nincs itt semmi helyük, mint az ilyen szép madarak esetében.

A fekete hattyú, Nyugat-Ausztrália állam nemzeti madara. Nem vándorló faj, Délnyugat-Ausztráliában és Tasmaniában őshonos. Európába, mint kedvelt parkmadár került. Nálunk sem fordulnak elő önfenntartó állományai, vadon.

– Az elmúlt évtizedekben nagy divat volt Európában különböző díszes réceféléket közparkokba, madárkertekbe telepíteni – mondta Orbán Zoltán. – A természetes vizekre innen vadulnak ki, és ahol a feltételek adottak, ott sajnos önfenntartó állományok is kialakulnak. A hidegebb teleket azonban gondoskodás nélkül nem tudják átvészelni. Valószínűnek tartom, hogy a Balatonnál látott fekete hattyúk is ilyen helyről érkeztek a tóhoz és ha szerencsénk van, valahonnan a közelből, úgy talán vissza is mennek.

A Balaton körül két helyen is van fekete hattyú, Keszthelyen a Festetics-kastély madárparkjában két pár és Kerekiben, a Balatoni Madárkertben is lakik egy ilyen páros. Mindegyik helyen érdeklődtünk, de nem innen szöktek el.

Látta a balatoni fekete hattyúkat? Írja meg hozzászólásban, hogy hol, vagy készítsen fotót és küldje el nekünk!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva