veol.hu/Tóth. B. Zsuzsa | 2021.05.28. 16:00
Felelevenítették a zöldágjárás néphagyományát Salföldön
Negyvenéves szünet után idén újra zöldágjárást és pünkösdölést tartottak a településen.

A Káli Kultúrtér Egyesület szervezésében ismét felcsendültek a zöldágjárás dallamai a Káli-medencében fekvő településen. Fiatalok, gyerekek és idősek együtt elevenítették fel a hagyományt, elődeik előtt is tisztelegve azzal, hogy egy 1958-as zöldágjárási csoportképet is magukkal vittek.

Amint azt Petrovics Miklóstól, az egyesület elnökétől megtudtuk, a közismert népdal salföldi változata több mint negyven éve csendült fel utoljára a faluban, pedig régen a zöldágjárásnak nagy hagyománya volt itt. A település leányai most közel hatvanan járták együtt a falut. Ketten kaput formáltak a karjukkal, kezükben szalagokkal díszített zöldággal, a többiek átbújtak alatta, miközben énekeltek.

A település leányai közül mintegy hatvanan vettek részt a zöldágjárásban, pünkösdölésben
Fotó: Egyesület

A zöldágjárásnak az ország több pontján is hagyománya volt, de ilyen névvel csak a Balaton környékén emlegették. Pünkösd másnapján a hagyományos pünkösdölés eseményét is megtartották. A Kokányok Táncegyüttes tagjai salföldi gyerekekkel jártak házról házra, köszöntve a helyieket. A Káli Kultúrtér Egyesület céljai között kiemelt helyen szerepel a térség hagyományainak, tradicionális közösségi eseményeinek fel- élesztése, megrendezése. Vallják, hogy napjainkban, amikor a tömegkultúra életünk minden szegletét kitölti, örömteli, üdítő élményként érhet mindenkit egy-egy kis település rendhagyó, tradicionális ünnepe, népi hagyománya.

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: Egyesület

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva