2018.12.02. 07:00
Félévszázados a nyár fővárosa
Ötvenéves Siófok, a Balaton-part legnagyobb városa. Napra pontosan ugyan majd december 29-én lesz 50 éve, hogy a nyár fővárosa elnyerte a városi rangot, ám évtizedes hagyomány, hogy az advent első vasárnapját megelőző pénteken ünnepelnek a siófokiak.

Az ünnepi év a csúcspontja felé közeledik, Siófok 50 éves lett, és ahogy az egy kerek évforduló alkalmával illik, péntek reggeltől szombat hajnalig tartott az ünneplés formálisan és lazán egyaránt. Jótékonysági vásár, kiállítások, városnapi díjátadó és bál is tarkította az ünnepi programot. Már-már kultusza van a városban annak, hogy november utolsó péntekén Siófok civil szervezetei megannyi áruba bocsájtott csecsebecsével jelennek meg a Víztorony tövében.

Jó hangulatú találkák helyszíne ilyenkor a Fő tér, ahol összefutnak az ismerősök, a civilek pedig a jótékonysági vásáron gyűjtik a pénzadományokat. Az egyesületek ezúttal a Nyitnikék Óvoda javára ajánlották fel a befolyt összeg felét.

A Kálmán Imre Kulturális Központban több kiállítás is nyílt az ünnepen. A leglátványosabb tárlat kétségkívül Siófok mézeskalácsból megépített városképe. A Mézeskalács város programot harmadik éve szervezik meg, a Fő téri vásárhoz hasonlóan, jótékony céllal. A város egyes ikonikus épületeinek édes mását árverésen lehet megszerezni, a befolyó összegből pedig egy beteg siófoki kislányt és családját segíti a licitálók. A tökéletesen megformált mézeskalács építmények között ott van a Víztorony, a Makovecz Imre tervezte evangélikus templom és készült óriáskerék is.

A kulturális központ emeleti galériáján a Helyi Érték Egyesület amatőr alkotóinak munkáiból nyílt tárlat, de Balatonkiliti történetét is összefoglalták az évforduló alkalmából, sőt a városi virágosítási verseny díjátadóját is megtartották. Felsorolni is nehéz az ünnepi programokat, hiszen a siófokiak kész kavalkáddal készültek a születésnapra.

 

Péntek este a színházteremben két új díszpolgárral gyarapodott a városi legendárium. A siófoki kórház két ismert és elismert orvosa, dr. Farkas Sándor, nyugalmazott sebész főorvos, és dr. Kersák János, nyugalmazott belgyógyász főorvos vehette át a díszpolgári címet. A legmagasabb szintű elismerések között ezúttal is átadták a Siófokért érmeket, amit a turizmus és vendéglátás területéről ismert Majoros János, a Piroska Csárda tulajdonosa mellett a siófoki református gyülekezet lelkész házaspárja, Bartha Béla és Bartháné Tatár Imola kapott.

A városnap estéjén a szórakozásé volt a főszerep, a Fő téren Éliás Gyula Jr. keverte a zenét és Szulák Andrea valamint Fehér Adrienn közreműködésével adott fergeteges koncertet, míg a Kiss Szilárd Sportcsarnokban városnapi bállal ünnepeltek a résztvevők.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva