Gulyás J. Attila / magyarnemzet.hu | 2021.07.27. 14:00
Figyelj a vadakra a balatoni utakon
Nem ritka, hogy a Balatonhoz vezető utakon is váratlanul feltűnik az autós előtt egy őz vagy szarvas, esetleg szarvascsorda. Többnyire az éjszakai és hajnali órákban mozognak a nagyvadak, de érdemes egész nap résen lenni.

Vezessenek fokozott óvatossággal akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla – tanácsolja közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.
Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, amikor is a vadak mozgási területének és viselkedésének megváltozása miatt gyakoribbak a közúti balesetek.

Kiváltképp az éjszakai és hajnali órákban mozognak a nagyvadak, amelyek miután biztonságban érzik magukat, búvóhelyükről elindulnak táplálékot, vizet keresni. Nem ritka, hogy a Balatonhoz vezető utakon is váratlanul feltűnik az autós előtt egy őz vagy szarvas, esetleg szarvascsorda.

Mint ismert, Észak-Somogyot, és Zala Balaton-közeli részét is a nagyvadakban gazdag erdőterületek közé sorolják. Kaposvár–Balatonszemes, Kaposvár–Balatonlelle, valamint Kaposvár és Kőröshegy között is vadászterületekhez közel futnak a tóhoz vezető utak, a 7-es főút zalai szakaszán is találkozunk vadveszélyre figyelmeztető táblával. A Balaton északi partjánál pedig a 71-es, 73-as és a 710-es úton bukkanhatnak fel nagyvadak.

A közlekedési szabályok betartása mellett is előfordulhat vadbaleset.

Ilyenkor értesíteni kell a rendőrséget, hogy a sérült vagy elhullott állat elszállításáért felvegye a kapcsolatot az illetékes vadásztársaság képviselőjével.

– Célszerű a gépjárművekre vadriasztót szerelni, de mivel ilyen készülékből széles a kínálat, a vásárlás előtt érdemes időt szánni a termékkel kapcsolatos tapasztalatok, információk összegyűjtésére – javasolja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva