csupasport.hu/Márványkövi Ferenc | 2021.02.18. 14:00
Filléres trükkök a téli bringázáshoz
Nem feltétlenül szükséges súlyos ezreket költenünk téli kerékpáros-felszerelésekre, mivel egy-két praktikus megoldással is biztonságosan és élvezettel tekerhetünk a hidegben.

Jóllehet, mindössze néhány hét van hátra a télből, még nem inthetünk búcsút a zimankónak. A megfelelő téli bringás felszerelés elengedhetetlen, hogy a hidegben is élvezettel tekerhessünk, ám nem mindegy, mennyit áldozunk rá.
Vannak színvonalas téli bringás ruhadarabok, amelyek ára meglehetősen borsos, most viszont olyan apró és olcsó trükköket mutatunk be, amelyek segítségével a hidegben is problémamentesen kerékpározhatunk.

Újságpapír a ruha alatt

Régi, ám rendkívül hasznos módszer, amellyel rengeteg pénzt spórolhatunk meg. A biciklis felső alá tömködött újságpapír hatékonyan tartja kívül a hideget. A módszert elsősorban hegyi utakon, metsző szélben tekerő szabadidőbringásoknak ajánljuk, akiknek pihekönnyű széldzseki alá kell begyűrniük a nyomtatott sajtót.

Reklámszatyor a zoknira

Temérdek pénzt költhetünk téli vízálló bringáscipőre és cipővédő huzatra, ám ennek nem feltétlenül kell így lennie, aha egy ősrégi módszerhez folyamodunk. Mielőtt felhúzzuk a lábbelit, tekerjük körbe a lábunkat nylonnal. Bár viszonylag hamar beleizzadunk a cipőbe, a műanyag hosszú ideig bent tartja a meleget.

Fotó: Shutterstock

Orvosi gumikesztyű

Ez is nagyszerű megoldás a téli hónapokra. Húzzunk orvosi gumikesztyűt a bicikliskesztyű alá, és érezni fogjuk a különbséget, mivel az alsó réteg hatékonyan védi az ízületeket. Enyhébb időben azonban érdemes megszabadulnunk a kiegészítő rétegtől, mert hamar izzadni kezd a tenyerünk.

Biztonsági szemüveg

A legdivatosabb bringásszemüveg manapság már 60 ezer forintot kóstál, de miért adjunk ki ennyi pénzt, ha egy nyolcszáz forintos biztonsági szemüveg is megteszi? Ugyanúgy ütés- és karcálló, sőt még az uv-sugarak ellen is hatékonyan véd.

Sárvédő PET-palackból

Ha tele a szelektív gyűjtőnk műanyag palackokkal, és nem akarunk tőlük megszabadulni, némi találékonysággal rövid idő alatt sárvédőt készíthetünk belőlük. Bármennyire is meglepő, a kétszeres Tour de France- és Giro d’Italia-, illetve háromszoros Vuelta-győztes spanyol országúti bringás, Alberto Contador is ilyet használ alkalmanként. Azok szerint, akik kipróbálták, az alkalmi sárvédő nemigen véd meg a felcsapódó sártól, de jobb a semminél.

Fotó: Shutterstock

Vazelin

Csak kevesen tudják, hogy a vazelin lábra és fenékre kenve eredményesen véd a hideg ellen, mivel nem engedi át a nedvességet. Az erős és csípős széltől, az uv-sugaraktól, továbbá a kidörzsölődéstől is megóvja bőrünket.

Kéz- és lábmelegítők

Ha gyenge a vérkeringésünk, a hosszabb téli utakra vigyünk magunkkal kéz- és lábmelegítő párnácskát! Könnyen elfér a bringáskesztyű vagy bicikliscipő belsejében, és órákon keresztül bent tartja a meleget.

Szilikonos spray

A saras, esős és havas téli időben gyakran kell mosnunk a kerékpárunkat, de ha spórolni szeretnénk a vízzel, a tisztítószerrel és az időnkkel, fújjuk be a vázat szilikonos sprayvel! Egy jó palack nem olcsó mulatság, de rengeteg pénzt spórolhatunk meg, ha a háztartási boltban, és nem a kerékpárszaküzletben vesszük meg.

Fotó: Freepik

Biciklitisztítás

Nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy kizárólag a drága és márkás termékekkel lehet makulátlanul karbantartanunk a kétkerekűt. Igazság szerint az olcsóbb samponok és tisztítószerek is megteszik, és a bringalánc, illetve a hajtáslánc zsírtalanítására a műszaki áruházban vagy autósboltban is kapható olcsó zsíroldók is éppúgy megfelelőek. Sőt egyesek a paraffinolajra esküsznek, amely valóban filléres mulatság.

Forrás: Csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva