sonlinehu | 2023.03.27. 10:00
Fizetni kell idén már a zöldhulladékos zsákokért
A nyaralótulajdonosok nem értik, miért nem szállította el a szolgáltató a kihelyezett, zöldhulladékkal töltött zsákokat a balatoni nyaralóik elől.

A korábban megszokott fekete zsákokat már tavaly is csak a türelmi időre való tekintettel szállították el. 2022-től ugyanis a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló helyi önkormányzati rendeletekben szerepel a lebomló zsákok vagy a merev falú gyűjtőedények használata, ha a zöldhulladékot a lakók nem hasznosítják komposztálást követően.

A szolgáltató a zöldhulladék gyűjtéséhez lebomló zsákokat tesz elérhetővé a lakosság számára, amelyet településenként több helyen is megvásárolhatnak, darabonként 200 forintért.

– Már tavaly jeleztük a lakosságnak és az önkormányzatok is értesítették az ingatlantulajdonosokat, hogy áttérünk a lebomló zsákok használatára. Egy évvel ezelőtt a hulladékszállítási naptárral együtt mindenki megkapta az értesítést. Eddig tartott a türelmi idő – tájékoztatott Kiss-Feil Zsuzsanna, a PELSO-KOM Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Azt javasolta, hogy aki még mindig fekete zsákban helyezte ki a zöldhulladékot, töltse át a lebomló fajtába, ha azt szeretné, hogy elszállítsák. A szolgáltató is igyekszik felhívni a figyelmet a változásra, a fekete zsákokra tájékoztató matricákat ragasztanak majd annak érdekében, hogy az ingatlantulajdonosok biztosan értesüljenek a változtatásról.

A zöldhulladék olyan növényi eredetű hulladékokat foglal magába, amelyek kertészeti vagy parkgondozási tevékenységek során keletkeznek. A zöldhulladékba tartozhatnak például:
  • Fűnyesedék, lenyírt fű
  • Lehullott levelek
  • Faágak, ágak
  • Vágott virágok, növényi hulladék
  • Kerti növények, cserjék, bokrok, fák darabolásából származó hulladék
  • Kerti hulladék, amelyet az őszi-téli időszakban, a kert rendbetételekor keletkezik: például, amikor eltávolítjuk az elhalt növényi részeket, avart vagy falevelet.
  • Egyéb zöldhulladék, például zöldség- és gyümölcs-maradványok.

Fontos megjegyezni, hogy a zöldhulladékba nem tartoznak az élelmiszer-hulladékok, a műanyag, a fém vagy a papír, mivel ezek más típusú hulladékok, és nem bonthatóak le a komposztálási folyamatban.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: shutterstock

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva