dietaesfitnesz.hu | 2021.04.17. 10:00
Fogyj könnyedén gyaloglással - sétálj a Balatonnál
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás . A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.

Bartha-Darabos Ivett minősített IFBB szakedző, mozgásfejlesztő tréner tanácsait olvashatjátok.

Sokan úgy vélik, a gyaloglás nem teljes értékű sport, pedig számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert. Különösen vonzóvá teszi, hogy segít megszabadulni a pluszkilóktól is. Ne becsüld alul a gyaloglást, különösen ha épp sérülésből, balesetből vagy betegség után lábadozol. Ilyenkor mindig az orvos által jóváhagyott megkötéseket tartsd szem előtt.

Fogyás gyaloglással

A gyaloglás azért segíti elő a fogyást, mert hozzájárul ahhoz, hogy kalóriadeficitet képezz. Azáltal, hogy az aktivitási szinted nő, több kalóriát égetsz, miközben a csökkent kalóriájú diétát is folytatod, ezzel arra kényszeríted a testedet, hogy a zsírraktáraidhoz nyúljon, és abból nyerjen energiát. Az Amerikai Testnevelési Testület szerint körülbelül 3500 kcal veszteség szükséges 0,5 kg súlyvesztéshez, tehát ha a napi deficit 500 és 1000 kcal között van, akkor heti szinten 1/2-1 kilót tudsz fogyni. Tehát többet gyalogolsz és kevesebbet eszel, ezt pedig megfelelő arányban váltogathatod.

Karantén után bikinitest nyárra? Fogyással és diétás módszerekkel kapcsolatos gigaösszeállításunkat itt találod.

Gyaloglással elégetett kalóriák

Az elégetett kalóriák száma a sebességen, a terepviszonyokon és a testsúlyodon is múlik. A Harvardi Egészség Magazin szerint a lassú, körülbelül 2 km/h tempójú gyaloglás 204 kalóriát éget óránként egy 81 kg súlyú ember esetében. De ha duplázódik a tempó, és 4 kilométert gyalogol óránként, akkor már 409 kalóriát használ el, ráadásul ha egy közepes emelkedőt is beiktat, akkor már egészen 490 kalória értékig is felkúszhat a végeredmény. Az alacsonyabb súlyú emberek viszont kevesebb kalóriát égetnek: egy 57 kilós személy 270 kalóriát éget egy óra alatt 4 kilométert megtéve, míg egy 84 kilós ember már 400 kalóriát használ fel a mozgáshoz ugyanilyen feltételek mellett.

Fotó: Freepik

Ezért válaszd a gyaloglást

Ami különösen értékessé teszi a gyaloglást, az az, hogy könnyű és mindig elérhető. A gyaloglás nem gyakorol semmilyen stresszt a szervezetedre, így szinte bármilyen fittségi szinttel elkezdhető. A legtöbb ember képes a gyaloglásra, ráadásul egy pár megfelelően támogató és illeszkedő cipőn kívül nincs szükség semmire. Az orvosok is gyakran a gyaloglást ajánlják a betegeiknek, hogy növeljék a fizikai aktivitást, mert alacsony intenzitású, nem terheli az ízületeket, és minden előnyt magába foglal, ami a változáshoz szükséges. A rendszeres mozgás segít a vérnyomás normalizálásában és a koleszterinszint csökkentésében is, továbbá csökkenti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívroham vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

A legjobb kirándulóhelyek a Balatonnál? Itt találod a listát!

Tippek gyaloglóknak

  • Tedd változatossá a sétáidat, hogy újabb és újabb kihívások elé állítsd a testedet
  • Tarkítsd emelkedőkkel, hogy több kalóriát égess, vagy sétáltass kutyát, esetleg a gyereket is tologath atod a babakocsiban – ezek mind növelik az energiafelhasználásodat
  • Intervall edzést is alkalmazhatsz a séták során; váltogass 1 perc sétát 30-60 másodperc tempós gyaloglással, aztán kocoghatsz is, ha bírod, és még több kalóriát szeretnél égetni
  • Ne feledkezz meg a diétádról. Ügyelje az adagokra, kerüld a cukros és zsíros ételeket. Ha figyelsz a kalóriabevitelre, akkor a sétáid is eredményesebbek lesznek.

Fotó: Freepik

 

Forrás: dietaesfitnesz.hu

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva