2018.09.16. 07:00
Földön, vízen és a levegőből is felügyeltek a rendőrök
A rendőrök erre a nyárra befejezték a megfeszített munkát az ország legjelentősebb turisztikai centrumában. Ezt értékelték a fonyódi tanácskozáson, ahol elhangzott: nem volt panasz az egyenruhásokra a tó körül.

Somogy megye koordinálásával végezte munkáját az idén a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB), mely Somogy, Fejér, Zala és Veszprém megye együttműködésén alapult.
A Balaton továbbra is egy biztonságos tó, ahová szívesen jönnek az emberek – mondta Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője Fonyódon.

Ezen a nyáron egységes bűnügyi területként kezelték a déli partot, mondta el Molnár Gábor Somogy megyei rendőr-főkapitány. S hozzátette: munkájukat a Készenléti Rendőrség nagy erőkkel támogatta. A rend őrei jelen voltak a Balatonon földön, vízen és levegőben is, s ennek köszönhetően zökkenőmentesen lezajlottak a nagy rendezvények, a zenei fesztiválok szerencsére eseménytelenek voltak. – A jó hír az, hogy nem volt hír – fogalmazott Halmosi Zsolt, országos főkapitány-helyettes

– A turisztikai idényben nem történt olyan esemény, amely sértette volna a közbiztonságot a Balatonnál – mondta Molnár Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a BKKB munkájáról tartott fonyódi sajtótájékoztatón. – A nagy fesztiválok is eseménytelenek voltak, s ha már valaki áldozattá vált, arra nagy figyelmet fordítottunk, hogy megfelelően foglalkozzunk vele. Ennek érdekében áldozatsegítő programot indítottunk minden kapitányságon. Sehol nem érte panasz a rendőrség munkáját.

Minden idegenforgalmi centrumban magasabb készültségi szinten dolgoztak a rend őrei a június 1. és augusztus 31. közti időszakban. – Sikeres volt a BKKB munkája az idei nyáron – mondta Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője. – Nem történt emberölés az idegenforgalmi szezonban a Balatonnál, annak ellenére, hogy nagy fesztiváloknak adott otthont a tó. Kevesebb volt a vízbefulladás, mint egy éve. De voltak akik mindent megtettek, hogy megfulladjanak: ittasan, viharjelzés ellenére, az elemekkel dacolva mentek a vízbe. Mindenhol sajnos nem tudunk ott lenni, mindenki a saját sorsának kovácsa. Ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberi felelősséget.

Háromszáznyolcvanegy vízből mentés volt és öt vízbefulladás volt a Balatonon, a Velencei-tavon egyetlen tragikus eset sem fordult elő. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság területén a leggyakoribb bűncselekmény a garázdaság volt, 62 esetben kellett intézkedniük a somogyi rendőröknek, 53 gépkocsifeltörés, 51 zseblopás és 38 súlyos testi sértés adott munkát az idei nyáron a rendőröknek a Balatonnál.
A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság szezonzáró ülésén áttekintették a szakemberek azt, min kell még változtatniuk 2019-ben, amikor is a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság látja el a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság soros elnökségét.

A fonyódi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Tarcsa Csaba, Veszprém megyei rendőrfőkapitány szólt a badacsonyi szüreti fesztivál után történt tragédiáról is. A megyei főkapitány elmondta: nem volt kevés rendőr Badacsonyban, elegendő volt a jelenlét. – Az önkormányzat nyílt ülést tartott, ahol döntöttek közterületi kamerarendszer kiépítéséről – mondta Tarcsa Csaba. – Fejlesztik a biztonsági szolgálatot is. Az önkormányzat vállalkozók bevonásával jól megoldotta a rendezvény biztosítását. Ez egy spontán, véletlen eset volt.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a sajtótájékoztatón részvétét fejezete ki a halálra vert fiatalember családjának. Halmosi Zsolt kiemelte: a rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy az emberek biztonságban legyenek.

– Megköszöntem a rendfenntartó szervek munkáját – mondta a Sonline.hu-nak Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Átcsoportosítással biztosították a Balaton déli partjának a biztonságát, úgy, hogy közben a megye többi területén nem látták ennek a kárát, hiszen mindenhol rend volt. Szakszerű, jól szervezett, fegyelmezett és hatékony volt a rendőrségi munka a tónál, úgy, hogy a nyáron jelentősen megnőtt a turistaforgalom a magyar tengernél.

– Gratuláltam Molnár Gábor megyei főkapitánynak és a rendőröknek ahhoz, hogy sikerült jelentősen javítani a megye közbiztonságát, hiszen a megyék rangsorában a 15-16. helyről az áldozatos munkájuknak köszönhetően az 5-6. pozícióba került Somogy – emelte ki Hidvégi József. – S ezt mi is érezzük: sokkal kevesebb a villafeltörés, ha pedig megtörtént az eset, akkor sokkal hatékonyabb a felderítés. Megköszöntem a rendőrök munkáját és azt kértem, legalább ezt a szintet tartsuk a jövőben is.

Hidvégi József szerint jó dolog és biztonságérzetet ad, hogy a fürdőzők látták a vízirendőröket a strandokon. Este pedig rendőrök járőröztek az utcákon, s ez elriasztotta a bűnözőket.

forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva