Krausz Andrea | 2019.01.03. 07:00
Földrajzi oltalom segítheti a balatoni hal hírnevét
2018 nyarán megkapta a "Balatoni hal" oltalom alatt álló földrajzi jelzést a Balatonban élő, illetve a Balaton vízgyűjtő területén szaporított és nevelt, élő, hűtött vagy fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba kerülő fogassüllő és ponty. Most viszont azt várja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN ZRT), hogy a nemzeti oltalmat az unió is elismerje.

Az oltalom alatt álló földrajzi árujelzés olyan termékekre vonatkozik, amelyeknek különleges minősége, hírneve a földrajzi származásnak tulajdonítható. A minősítés a fogyasztók számára biztosíték arra, hogy egy bizonyos földrajzi területen megtermelt nagyon jó minőségű terméket fog fogyasztani. A balatoni hal ezzel olyan, hagyományosan kiváló minőségű termékek sorába léphet, mint a szegedi paprika, vagy a gyulai kolbász.

Mint ismert, a Balatonból halászmódszerrel 2013 decembere óta nem lehet halat kivenni. Erre kivételes esetekben, leginkább a tavaszi és olykor az őszi vízleeresztés idején van mód, amikor megnyitják a Sió-zsilipet. Az ilyenkor kihelyezett csapda elsősorban az angolnát fogja meg, de az elfolyó vízzel keszeg, ponty, ezüstkárász is távozik a tóból. Ezen kívül a Balaton vízgyűjtő területén, egy meghatározott földrajzi környezetben, konkrét halastavakban megtermelt hal nyilvánítható balatoni halnak.

Így kerülhet vissza a balatoni hal a tóparti vendéglők és halsütödék kínálatába, a vendéglátósok ugyanis felemelték a szavukat azzal kapcsolatban, hogy a magyar tengernél nem lehet a Balatonból kifogott halat árusítani.

A nemrég Siófokon megrendezett V. Balatoni Horgászkonferencián elhangzott, hogy a cél elérése érdekében újabb tógazdaságokkal bővülhet a BHN ZRT, ahol olyan ökohalat tudnak majd előállítani, amely alacsony népesítéssel, a kiváló vízminőség folyamatos fenntartásával extenzív módon termelődik meg.

A vízminőségre és a halak takarmányozására kell odafigyelni – emelte ki a Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a tanácskozáson, aki elmondta, hogy a pontyok a Balatonból származó fehérjegazdag vándorkagylót fogyaszthatnák, vagyis azt a takarmányt, amit Balatonban élő társaik, ezzel is hozzájárulva a kiváló húsminőség kialakulásához. A tó vízgyűjtőjén lévő lellei és buzsáki tógazdaságukban már sikerült hasonló körülményeket teremteni, ezzel igazi balatoni hal kerülhet a vendéglátóhelyek asztalára is. A két tógazdaság halai elsőként nyerték el az országban a Minőségi Magyar Hal tanúsítványt.

Elhangzott az is, hogy a balatoni fogas, mint hungarikum bejegyeztetése is folyamatban van. A hungarikum fogalma olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság büszkeségei.

Krausz Andrea

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva