N. Zs./csupasport.hu | 2021.02.21. 12:00
Folyamatosan nő a túrázás népszerűsége
A koronavírus-járvány miatt a szabadidős sportok kedveltebbek, mint valaha. A felmérések szerint csaknem negyven százalékkal többen járják az erdőket, ahol fertőzésveszélytől sem kell tartaniuk.

A koronavírus-járvány óta érezhetően megnőtt a szabadidősportot űzők száma, rengetegen futnak, kerékpároznak vagy járják az erdőt. Az Egyesült Államokban arra is figyelmet fordítottak, hogy a pontos adatokat felmérjék, a Run Repeat and AllTrails tanulmánya szerint az országban a túraútvonalak látogatottsága 2020-ban 171.36%-kal nőtt 2019-hez képest. A túrázók száma is erősen emelkedett, hasonló időszakot vizsgálva 134.7% volt a változás.

Csak velünk egy háztartásban élőkkel induljunk túrázni?

A túrázás a kutatók szerint a koronavírus-járvány terjedése szempontjából biztonságos sport, habár figyelni kell, hogy csak a velünk egy háztartásban élőkkel induljunk útnak, valamint az idegenektől legalább másfél méteres távolságot tartsunk.

– A fertőzés átadása leginkább azon múlik, hogy az ember mennyi ideig tartózkodik a fertőzött személy társaságában. túrázás ebből a szempontból biztonságos. Mivel a legtöbben más tempót diktálnak, nincsen nagy esélye a fertőzés átadásának. A futással és a kerékpározással hasonló a helyzet – mondta a keyt.com dr. David Fisket, aki a While Sansum Klinika fertőző osztályán dolgozik.

Magyarországon továbbra is a 2020. november 11-én érvénybe lépő járványügyi korlátozások érvényesek, amelyeket a kormány jelenleg március 1-ig meghosszabbított. A 484/2020. (XI. 10.) számú Kormányrendelet 6. § (3). pontjának értelmezésében – miszerint: szervezhető-e családi és baráti túrázás, kirándulás, miközben tilos bármiféle csoportosulás a nyílt (mint például erdő) és közterületeken? – az Operatív Törzs a Magyar Természetjáró-szövetség érdeklődésére azt a választ adta, hogy kiránduló családok együtt nem csoportok, hanem állandó életközösségben élő emberek, tehát a jelen járványügyi intézkedések alatt is túrázhatnak közösen.

A nagyobb csoportosulások, baráti társaságok és ismeretlenek együttes kirándulása azonban továbbra is tilos, ahogyan a teljesítménytúrák szervezése is. Fontos továbbra is betartani, hogy kizárólag reggel 5 és este 8 óra között tartózkodhatunk kinn, családi vagy egyéni túráinkat tehát ezen időkorláton belül szervezzük.

Nézd meg itt a balatoni bakancslistás kirándulásokat és irány a természet.

Tölsd ki itt ezzel kapcsolatos, játékos kvízünket.

Fotó: Freepik

Forrás: csupasport.hu

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva